El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els distribuïdors de mascaretes i gels, de braços plegats
  • CA

Prestatgeries de supermercats buides. Farmàcies sense mascaretes ni gels antisèptics, dos productes amb escassíssima sortida fins que va arribar el coronavirus. De fet, diverses farmàcies regalaven els gels després que passés el brot de grip A del 2009. Fa una dècada, en només dues setmanes es van esgotar els estocs i els fabricants van fer l’agost, però poc després van començar a caure en l’oblit. Fins ara, que el coronavirus ha desfermat la bogeria en moltes persones per emmagatzemar aquests gels desinfectants i també mascaretes.

Sibol, l’únic fabricant de tot l’Estat espanyol de mascaretes de seguretat, ubicada al País Basc, explica en declaracions a El Món que “ara treballem vint-i-quatre hores, amb tres torns de vuit hores, quan abans que arribés el coronavirus el nostre horari de fàbrica era de 8 a 5, amb un sol torn de treball. Lògicament, hem hagut d’ampliar molt la plantilla, i ja no tenim res al magatzem. Produïm i repartim”. Preguntats pel nombre de mascaretes que fabriquen diàriament, expliquen que no poden donar aquesta informació: “Hi ha molts distribuïdors aturats que no poden vendre perquè no podem arribar. Rebem correus i trucades constantment però és impossible respondre a tothom”, assegura un portaveu de l’empresa.

 

Comandes aturades des del gener

I d’on venen la resta de mascaretes que normalment es venen a l’Estat? “La majoria es fabriquen en països asiàtics, i des de fa dos mesos es van deixar de servir el producte, quan va esclatar el coronavirus a la Xina. I el problema és que no tenim cap previsió de quan tornaran a subministrar-les”, explica a El Món l’empresa Dermocel, ubicada al País Valencià. Aquesta empresa és distribuïdora, és a dir, compra les mascaretes per després distribuir-les als clients. “Tenim un client xinès que al gener ens va comprar una gran quantitat de mascaretes per endur-se-les a la Xina, es va disculpar per deixar-nos pràcticament sense estoc, i ens va avisar que d’aquí a dos mesos estaríem com ells. I ha tingut raó”, ens relata una portaveu de l’empresa en conversa telefònica.

I ens alerta d’un altre sector que pot patir molt, el de d’estètica: “Tenim molts clients de clíniques d’estètica i centres de bellesa i no els podem servir. Hauran de tancar com a mínim temporalment, perquè s’exposen moltíssim a patir un contagi”. Aquesta empresa fa dos mesos que no serveix ni una sola mascareta als seus clients: “Aquesta àrea de negoci està totalment aturada”, reconeix. I un darrer avís, els guants protectors comencen a faltar. Fa una setmana que és molt difícil comprar-ne per distribuir al client.

Tal és la fal·lera per les mascaretes que hospitals com el Moisès Broggi de Sant Joan Despí, el de Bellvitge (Hospitalet) i el Parc Sanitari de Sant Joan de Déu de Sant Boi, davant de la desaparició de mascaretes, han limitat a una mascareta per cada treballador i una per pacients que ho necessitin, tal i com han explicat treballadors dels dos centres a El Món. “Els pacients ens demanen dues o tres mascaretes al dia, quan en realitat, una mascareta fa servei per a quatre o cinc dies”, explica una treballadora. De fet, el protocol de la Generalitat obliga tot el personal sanitari a dur mascareta, estigui o no en contacte amb pacients infectats o sota sospita.

 

I què passa amb els gels desinfectants?

“És una bogeria, molt més que el 2009 amb la grip A, quan vam vendre una quantitat desorbitada de gels desinfectants i semblava que s’acabés el món. Doncs ara es deu acabar…”, ens explica una portaveu de l’empresa Albarri, ubicada a Móstoles (Madrid). Només despenjar el telèfon ja ens ha advertit que “no tenim producte i la llista d’espera és enorme”. Li diem que som periodistes, i ens explica que “som una empresa distribuïdora i no parem de rebre trucades i correus de clients que volen urgentment gels. Però és que no ens en serveixen a nosaltres, i per tant ho tenim tot absolutament parat. I no sabem quan en tindrem, de manera que tenim una llista d’espera exagerada. Mai no ens havia passat”, relata. I afegeix que des que van tancar les escoles a Madrid que encara s’ha disparat més la demanda.

Així doncs, mascaretes i gels desinfectants s’han convertit en un producte de luxe, probablement innecessari, com tots els luxes. Ni les mascaretes no hospitalàries protegeixen al 100% ni els gels garanteixen una total neteja si no s’utilitzen correctament. Però calmen la por.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa