El deute espanyol, "en perill" pels moviments del BCE i de Madrid

Reunió clau del Banc Central el 26 d’octubre per reduir la compra de deute d’estats a preu de saldo, i més tensió si l'Estat aplica mà dura a Catalunya, segons analistes internacionals
Mariano Rajoy amb Soraya Sáenz de Santamaría
Mariano Rajoy amb Soraya Sáenz de Santamaría | ACN

La credibilitat del deute de l’Estat espanyol fa temps que està sostinguda artificialment per la política del Banc Central Europeu adoptada l’any 2015 de comprar massivament deute dels estats a un interès baix per evitar que els estats de la UE hagin de pagar interessos molt elevats als seus creditors –la prima de risc espanyola està molt per sobre del bo de referència alemany, fet que indica menys confiança en la capacitat d’Espanya de retornar el deute- per col·locar deute als mercats internacionals. El BCE injecta mensualment 60.000 milions d’euros al mercat per comprar deute d'estats en dificultats, una pluja de diners que s’ha traduït en més crèdit, més inversió i més consum, amb l’objectiu d’impulsar el creixement de les economies de l’Eurozona i, en conseqüència, allunyar les pressions inflacionistes. Però el Consell de Govern de la casa mare de tots els bancs de la zona euro té una reunió clau el proper 26 d’octubre. Una reunió en què molt probablement s’anunciarà una frenada important d’aquestes inversions a partir del gener del 2018. Això significa que el deute espanyol quedarà més desprotegit i col·locar deute a altres inversors significarà pagar uns interessos més elevats, perquè la prima de risc espanyola no estarà artificialment sostinguda. A tall d’exemple, l’Estat paga aquestes dies un interès de 1,62% a qui compra el seu deute, mentre que Alemanya només paga un 0,45%. A les portes del rescat de l’economia espanyola el 2011, el regne d’Espanya havia de pagar un 7% d’interessos als seus creditors. ­


Seu del Banc Central Europeu
El Banc Central Europeu celebra una reunió clau el proper 26 d'octubre que afectarà els bons espanyols | Twitter

La premsa internacional recull les opinions de diversos experts sobre el fet que el 26 d’octubre és una data clau per a l’agenda de la credibilitat econòmica d’Espanya, en què Mario Draghi començarà a desmantellar la impressora de bitllets per ajudar les economies més necessitades. Però també remarca que els esdeveniments que es produeixin fruit del conflicte entre Espanya i Catalunya en les properes setmanes posaran encara en més dificultats la solvència de l’Estat a ulls dels inversors. L’agència nord-americana d’informació econòmica Bloomberg publica un article en què avisa que “els bons espanyols s'enfronten a setmanes turbulentes pel conflicte català i pel BCE". "El deute espanyol estarà especialment exposat a qualsevol anunci que faci el BCE”, assenyalen fonts del Deutsche Bank a Bloomberg. I s'afegeix el segon factor: “Els bons espanyols no estan fora de perill, seran vulnerables a l'evolució política de les properes setmanes, malgrat que els independentistes catalans hagin fet marxa enrere en la declaració d’independència immediata”, segons fonts de Morgan Stanley & i TD Securities Inc. 


 

L’article remarca que el president de la Generalitat “ha aturat la declaració d’independència per continuar amb un diàleg amb el govern de Madrid. Però el moviment s’ha trobat amb una forta negativa de Rajoy, que ja ha fet els primers passos per suspendre l’autonomia de la regió, la qual cosa significa que la situació encara es podria deteriorar més”. En aquest sentit, el cap d’estratègia global de TD Securities declara a Bloomberg que “si el Parlament regional queda suspès, hi ha més riscos polítics”, de manera que preveu que els interessos que hagi de pagar Espanya per col·locar deute seran més elevats, i per tant, el pressupost públic espanyol se’n ressentirà.


Carles Puigdemont al Parlament
Carles Puigdemont al Parlament | Jordi Borràs

Un analista del Deutsche Bank afegeix a l'anàlisi de Bloomberg que "cal esperar a veure quin moviment fa Carles Puigdemont" si l’Estat aplica el 155 de la Constitució com a resposta a l’oferta de diàleg: “Puigdemont ha cancel·lat la independència durant unes setmanes. El final d'aquest període pot coincidir amb la propera reunió del BCE, en què es podrien donar a conèixer els detalls del pla de liquidació del programa de compravenda de bons, i els bons espanyols podrien ser un dels principals perdedors”. Finalment, Bloomberg recull l’opinió d’Andrew Sheets, estratega d'actius diversos de Morgan Stanley: “Els inversors posaran l'atenció aquests dies a saber si les tensions entre Barcelona i Madrid s’acaben o si creixen encara més. La situació és difícil, perquè, òbviament, la següent etapa és de més dificultat per col·locar títols i de més volatilitat. Ara ho mirem amb una incertesa significativa”, conclou.

Comentaris
Teresa
Aquest deute l'ha provocat el gobierno español, no Catalunya; igual que quan diuen que els nacionalismes van portar les guerres, penseu que les van fer els nacionalismes espanyols, alemanys, framcès, italians, anglesos, rossos... Eren ells els que es barallaven. No el nacionalisme català. A la UE cal dir-li que sols ajudarem España a pagar el deute si la UE i España reconeixen Catalunya, en cas que no ja us apanyareu.
Albert
Independència de Catalunya, ja que la inestabilitat política a Espanya pot fer trontollar el deute espanyol, fer caure l'euro i estendre la inestabilitat econòmica al reste d' Europa i per tant a obligar a Espanya a negociar amb Catalunya un escenari de respecte mutu amb mediadors internacionals. El temps juga a favor nostre, però no podem cometre errors.
Fotin el camp., Espanya no és de fiar
Que les seus centrals sr las pirin de Madriz cap a París o Berlín abans esspanya se'n vagi en orris!
independència
Doncs...que no tot li surti tant gratis al govern español, oi?.
Deuda
catalana = bazura
Joy
A prendre pel sac i que se'n vagin a la merda la unidaz d'Epaña.Que peti tot i que'ls donguin pel sac.Despres potser voldran negociar aquests desgraciats
Junker
Europa va a reventar la deuda ejpañola y dice....a por ellos oeee, oeee
Karlus
Claríssim , DI ara, ja s'ho faràn
Jordi Comasobirana
El deute caspanyol per als caspanyols. Un cop independitzats, tot el deute per a ells. Serà divertit veure com s'enfonsa la seva economia. És el que mereixen per obtusos, prepotents i antidemòcrates. En canvi, l'economia catalana és i serà solvent passi el que passi, quedem dins o fora de la UE dels burròcrates inútils.
Tot aquests interesos de més adivineu qui els pagarà?
els catalanets bon minyons. Espanya no està preocupada perqué ens farà pagar la represió en contra nostra. Aquesta gent sempre han vi's ut a credit i no l'ha no pagat mai.
La clau de volta
Sres i Srs aquesta es l,Arma política de Catalunya , i només aquesta em de fer tontrollar el deute espanyol i que el BCE digui prou, despres es quant hauran de buscar mediadors per negociar. El,BCE te la clau de volta
Joan Jaume
El meu desig: que no tingui pela per pagar més creuers i sojorns a Barcelona a la policia espanyola !
pep
El temps està a favor nostre, l'economia d'espanya i la UE no pot sobreviure artificialment per molt temps, Espanya viu a crèdit mitjançant el BCE i això debilita l'eurozona. Si Catalunya se'n va sense acord, cau espanya i la UE gairebé que també. Si mantenim el conflicte viu també cauran espanya i la UE, per tant hem de ser forts, a hores d'ara estem gestionant la victòria que suposa la REPUBLICA CATALANA. Si us plau no us deixeu enganyar. Hem de mantenir l'esperit de l'1-O. II * II
Estoy dispuesto a quedarme tuerto si España se queda ciega.
Posiblemente nosotros saldríamos mal parados en una confrontación abierta con el estado, pero no tan mal parados como para no poder remontar, en cambio, sería el fin de España tal como la conocemos ahora. Vayamos a por todas, peor de lo que estamos no vamos a estar.
Met
Érase una vez en Madrid unos tontos muy tontos...
Frederic
Els mitjans catalans i els economistas de acreditat renom catalanista han de explicar i denunciar bé la complicada i dolenta situación económica d´Espanya. Podría ser que els unionistas no farian tant soroll negatiu per Catalunya i es comprobés la seva falsa identitat financiera que ferá trontollar els seu unionisme.
fu man txu
La meva proposta: ens quedem fora de la EU i no ens quedem ni un euro del deute espanyol. Amb la EFTA sera felis.
Cartanya
Podria ser que no ens calgui que cap país ens doni el seu recolzament. En aquest temps la fruita que no s'ha recollit acostuma a caure sola. Visca Catalunya!!!!
un catalá
DUI inmediata. Entradaa la EFTA inmediata. Adeu a Espanya i a la CE.

envia el comentari