El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El deute espanyol, “en perill” pels moviments del BCE i de Madrid
  • CA

La credibilitat del deute de l’Estat espanyol fa temps que està sostinguda artificialment per la política del Banc Central Europeu adoptada l’any 2015 de comprar massivament deute dels estats a un interès baix per evitar que els estats de la UE hagin de pagar interessos molt elevats als seus creditors –la prima de risc espanyola està molt per sobre del bo de referència alemany, fet que indica menys confiança en la capacitat d’Espanya de retornar el deute- per col·locar deute als mercats internacionals. El BCE injecta mensualment 60.000 milions d’euros al mercat per comprar deute d’estats en dificultats, una pluja de diners que s’ha traduït en més crèdit, més inversió i més consum, amb l’objectiu d’impulsar el creixement de les economies de l’Eurozona i, en conseqüència, allunyar les pressions inflacionistes. Però el Consell de Govern de la casa mare de tots els bancs de la zona euro té una reunió clau el proper 26 d’octubre. Una reunió en què molt probablement s’anunciarà una frenada important d’aquestes inversions a partir del gener del 2018. Això significa que el deute espanyol quedarà més desprotegit i col·locar deute a altres inversors significarà pagar uns interessos més elevats, perquè la prima de risc espanyola no estarà artificialment sostinguda. A tall d’exemple, l’Estat paga aquestes dies un interès de 1,62% a qui compra el seu deute, mentre que Alemanya només paga un 0,45%. A les portes del rescat de l’economia espanyola el 2011, el regne d’Espanya havia de pagar un 7% d’interessos als seus creditors. ­

Seu del Banc Central Europeu
El Banc Central Europeu celebra una reunió clau el proper 26 d’octubre que afectarà els bons espanyols | Twitter

La premsa internacional recull les opinions de diversos experts sobre el fet que el 26 d’octubre és una data clau per a l’agenda de la credibilitat econòmica d’Espanya, en què Mario Draghi començarà a desmantellar la impressora de bitllets per ajudar les economies més necessitades. Però també remarca que els esdeveniments que es produeixin fruit del conflicte entre Espanya i Catalunya en les properes setmanes posaran encara en més dificultats la solvència de l’Estat a ulls dels inversors. L’agència nord-americana d’informació econòmica Bloomberg publica un article en què avisa que “els bons espanyols s’enfronten a setmanes turbulentes pel conflicte català i pel BCE”. “El deute espanyol estarà especialment exposat a qualsevol anunci que faci el BCE”, assenyalen fonts del Deutsche Bank a Bloomberg. I s’afegeix el segon factor: “Els bons espanyols no estan fora de perill, seran vulnerables a l’evolució política de les properes setmanes, malgrat que els independentistes catalans hagin fet marxa enrere en la declaració d’independència immediata”, segons fonts de Morgan Stanley & i TD Securities Inc. 

 

L’article remarca que el president de la Generalitat “ha aturat la declaració d’independència per continuar amb un diàleg amb el govern de Madrid. Però el moviment s’ha trobat amb una forta negativa de Rajoy, que ja ha fet els primers passos per suspendre l’autonomia de la regió, la qual cosa significa que la situació encara es podria deteriorar més”. En aquest sentit, el cap d’estratègia global de TD Securities declara a Bloomberg que “si el Parlament regional queda suspès, hi ha més riscos polítics”, de manera que preveu que els interessos que hagi de pagar Espanya per col·locar deute seran més elevats, i per tant, el pressupost públic espanyol se’n ressentirà.

Carles Puigdemont al Parlament | Jordi Borràs

Un analista del Deutsche Bank afegeix a l’anàlisi de Bloomberg que “cal esperar a veure quin moviment fa Carles Puigdemont” si l’Estat aplica el 155 de la Constitució com a resposta a l’oferta de diàleg: “Puigdemont ha cancel·lat la independència durant unes setmanes. El final d’aquest període pot coincidir amb la propera reunió del BCE, en què es podrien donar a conèixer els detalls del pla de liquidació del programa de compravenda de bons, i els bons espanyols podrien ser un dels principals perdedors”. Finalment, Bloomberg recull l’opinió d’Andrew Sheets, estratega d’actius diversos de Morgan Stanley: “Els inversors posaran l’atenció aquests dies a saber si les tensions entre Barcelona i Madrid s’acaben o si creixen encara més. La situació és difícil, perquè, òbviament, la següent etapa és de més dificultat per col·locar títols i de més volatilitat. Ara ho mirem amb una incertesa significativa”, conclou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa