El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya se situa al capdavant de la indústria dels videojocs
  • CA

El sector dels videojocs i els eSports es consolida a Catalunya més que mai. Després de patir un dels anys més complicats a nivell econòmic per culpa la pandèmia, el sector ha sortejat la crisi sense gaires problemes i es calcula un creixement superior al 12% a nivell mundial durant l’any 2020. Aquest creixement també es trasllada a Catalunya, que concentra més de la meitat de la facturació total de tot l’estat i s’erigeix com un dels territoris amb més projecció de tota Europa.

L’any 2019 el sector dels videojocs i els eSports va créixer un 10,3% respecte de l’any anterior en territori català, i va arribar als 473 milions de facturació. Tot i que encara no hi ha dades definitives sobre els resultats del 2020, segons l’anàlisi que es recull al Llibre Blanc de la Indústria Catalana del Videojoc 2020 es projecta una facturació total no inferior als 544 milions d’euros, el que es tradueix en un creixement del 15%.

Ibai Llanos, a la dreta, durant la final de l’LVP l’any 2018 / LVP

Pel que fa a l’ocupació, el sector va donar feina 3.381 persones només a Catalunya l’any 2019, que representa el 46% del total generat a tot l’Estat. L’any 2020, segons el Llibre Blanc, es calcula que es va arribar a la xifra de 3.618 empleats relacionats amb el món dels videojocs, el que es tradueix en un creixement del 7% respecte l’any anterior. 

Pel que fa al nombre d’estudis, Catalunya va tancar el curs passat amb un total de 156 (el 91% dels quals se situen a Barcelona), als quals s’hi sumen 46 grups de treball no constituïts com a empreses però que es dediquen de forma activa a projectes d’oci interactiu. Aquestes xifres corresponen al 28% de tots els estudis existents a l’estat espanyol, mentre que Madrid se situa en segon lloc amb el 24,4% seguida de lluny per Andalusia amb el 13,7% del total.

Creixement imparable dels eSports

Dins de la indústria del videojoc es troben els eSports o esports electrònics, un sector que engloba els esdeveniments competitius al voltant del videojoc, sigui en el format que sigui (torneig, lliga, fases eliminatòries…). Amb un creixement sense precedents, segons la consultora Newzoo, l’audiència d’aquesta indústria va passar dels 395 milions d’espectadors l’any 2018 als 495 milions el 2020, amb la previsió de superar els 650 milions en tan sols dos anys.

Segons les dades publicades al Llibre Blanc dels eSports 2020, els esports electrònics estan tenint un creixement fulgurant dins del món del videojoc i l’any 2019 van arribar a facturar 35 milions d’euros i a donar feina a més de 600 treballadors. A més, la pandèmia no ha tingut l’efecte negatiu que han patit altres sectors relacionats amb el videojoc, ja que es tracta de l’única especialitat esportiva que no es va aturar en cap moment durant el confinament més estricte.

“Catalunya i Barcelona han estat l’epicentre dels eSports perquè té la lliga de més renom a tot l’estat: la Lliga de Videojocs Professional (LVP) de Mediapro”, explica Fernando Cardenete, especialista en esports electrònics i creador de contingut freelance. Jordi Soler, director executiu de l’LVP, explica a El Món com els eSports van poder “mantenir la seva activitat durant el tancament domiciliari gràcies als esforços que es van fer per traslladar els controls de realització dels estudis a casa”.

Esdeveniment NiceOne Barcelona 2019 / LVP

Tot i haver de renunciar als esdeveniments presencials, que representen una part important del ingressos, el sector s’ha consolidat més que mai com una de les opcions d’entreteniment més demandades. “La Superlliga de League of Legends, una de les competicions més importants, va tancar la temporada 2021 amb 280.000 espectadors, un 40% més que l’any 2020”, indica Soler. 

Pel que fa als equips de competició, a Catalunya s’hi troben tres dels més importants de tot l’estat: EMonkeyz Club, S2V Esports i BCN Squad, i recentment s’ha inaugurat a Poblenou un dels projectes més ambiciosos d’Europa, el Barcelona International Gaming Center (Big C). “L’establiment d’algunes de les agències de jugadors i youtubers més importants com You Planet o Bizz Agency i la presència de l’Ibai Llanos a Bellaterra col·loquen Catalunya al capdavant”, subratlla Adrià Gispert, director executiu i fundador de l’equip Gbots, un dels clubs més exitosos en el popular joc Counter Strike

Pel que fa a l’educació, les poques institucions que ofereixen formació en esports electrònic són privades. “Malgrat que moltes universitats públiques estan estudiant oferir màsters i postgraus especialitzats en esports, l’oferta encara és molt escassa”, explica Marcos Antón, professor de la Universitat Internacional de València i primer doctorat del món en realitzar una tesi  relacionada amb el món dels eSports en castellà. Segons Antón, els únics màster existents a Catalunya ara mateix són els que ofereixen les escoles de negocis IEBS i ISDE, situades a Barcelona.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cal dir-ho a juny 19, 2021 | 18:27
    Cal dir-ho juny 19, 2021 | 18:27
    Al capdavant del turisme massificat, al capdavant de megacreuers, al capdavant de desnonaments, al capdavant en les indústries contaminants, perilloses i que han deixat sense aigua el Camp de Tarragona, al capdavant dels videojocs, al capdavant de la repressió espanyola, al capdavant dels diners robats pel "tribunal espanyol de (passar) cuentas"... Al capdavant de tot allò negatiu i / o que no vol ningú. Semblem governats per espanyolistes que volen convertir el nostre país en la riota del món civilitzat. Despertem-nos i fem quelcom ! Fem-ho bé, independència, però, com a eina per a fer-ho millor que no pas ara.
  2. Icona del comentari de: Pepito grillo a juny 19, 2021 | 19:53
    Pepito grillo juny 19, 2021 | 19:53
    Volem jocs triple A amb opció d'idioma català

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa