El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Arròs amb calamarsons i fonoll marí
  • CA

Ingredients:

500 gr. d’arròs bomba
700 gr. de calamarsons
1,3 litres de fumet de peix
2 cebes de Figueres
2 grans d’all
un branquilló de fonoll marí
mig got de vi blanc
2 cullerades soperes de salsa de tomàquet
1 cullerada de cafè de sucre
oli
sal

Seguint el consell d’en Tià Guidu, aquesta setmana us proposo una recepta a partir d’uns magnífics calamarsons que he trobat a la peixateria Mercè de Tossa de Mar. Fresquíssims. És un arròs per a quatre persones amb activitat inclosa: una passejada prèvia per qualsevol camí de ronda de la Costa Brava. Segur que hi trobareu el branquilló de fonoll marí que farà el plat encara més especial.

Poseu una cassola al forn amb una mica d’oli i quan estigui calent tireu-hi la ceba tallada a trossets petits. Deixar-la que vagi fent fins que estigui ben torrada, sucarrada. Mentrestant podeu aprofitar per netejar els calamarsons, treure’ls les tripes i les barques. Es tracta de tibar-los l’interior i deixar només les potes i el cos, tallat en rodanxes gruixudes. També peleu els dos grans d’all i filetegeu-los.

Quan la ceba ja està ben torrada, de color marró, afegiu-hi els alls i els calamarsons, fins que aquests agafin color. És important que la ceba s’hagi torrat perquè els calamars deixaran anar aigua i llavors ja no agafarà més color, ni la ceba ni l’arròs resultant. Un cop els calamarsons estiguin fets, hi afegirem dues cullerades de salsa de tomàquet, una cullerada de cafè de sucre -que li traurà acidesa- i una cullerada de postres de sal. No cal més, ja rectificareu el gust més endavant si us cal.

Poseu el fumet de peix a escalfar i un cop calent reserveu-lo. Igual que en Tià Guidu, jo acostumo a tenir-ne sempre a ma, de fumet. Ara bé, confesso que el meu surt normalment de la lleixa d’un supermercat. Tinc predilecció pel de la marca Aneto, que té l’encert d’oferir un envàs de litre i mig i que em sembla molt equilibrat qualitat/butxaca. Amb el fumet a punt, ha arribat el moment de tirar l’arròs a la casola i deixar que agafi el gust del sofregit i els calamarsons. Remeneu-lo una mica i quan estigui tot impregnat tireu-hi el fumet de peix. Torneu a remenar-lo una mica i després deixeu-lo fer durant 20 minuts, els primers a foc fort i els altres a foc mig. Abans d’abaixar el foc poseu-hi el branquilló de fonoll marí, que li donarà un sabor molt peculiar i que us farà semblar vells llops de mar quan treieu la cassola a taula. Bon profit!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa