El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els carrers de Barcelona, una cursa d’obstacles per a persones amb discapacitat funcional
  • CA

 

Un centenar de persones s’han manifestat a Barcelona per exigir que els carrers i ciutats siguin accessibles per a tots els ciutadans independentment de les seves capacitats i de la seva diversitat funcional. La mobilització, convocada per la plataforma Carrers per a Tothom, un espai conjunt de treball i de reivindicació d’entitats de vianants i de l’àmbit de les persones amb discapacitat, ha servit per expressar la “profunda  preocupació per l’efecte de les decisions que prenen els responsables polítics en matèria d’urbanisme i ús de l’espai públic, que fan que els carrers i les places de pobles i ciutats catalanes siguin menys accessibles i més perilloses per als vianants”, argumenta la plataforma en un comunicat. 

 

Sota el lema ‘A Barcelona anem enrere en accessibilitat. Ja prou!’, la marxa ha començat el Palau Robert i ha finalitzat a l’encreuament entre passeig de Gracia i la Gran Via, amb la participació de moltes persones amb diversitat funcional -amb mobilitat reduïda però també persones invidents-, que han protestat contra la construcció de carrers de plataforma única, que tenen la calçada i la vorera al mateix nivell, ja que consideren que suposen un perill per a persones amb discapacitat i nens. Així, explica la plataforma, el problema seria fàcilment solucionable amb una planificació urbanística que tingués em compte les necessitats de tots els ciutadans: “El model vigent a molts carrers de Barcelona on no hi ha voreres diferenciades i els cotxes circulen a la mateixa alçada que els vianants sense cap senyalització ni tàctil ni cromàtica, ni cap limitació de velocitat, és un model perillós per a tothom: especialment per a les persones cegues o amb baixa visió, la gent gran i els infants”, denuncien. 

 

Manifestació de la plataforma Carrers per a tothom | Cedida

 

Durant la manifestació també s’han recollit signatures per exigir una ordenança de terrasses que garanteixi l’accessibilitat. Es necessiten 15.000 perquè la iniciativa ciutadana es registri a l’Ajuntament de Barcelona i es debati en el ple. La plataforma explica que la reforma de l’ordenança de terrasses que el govern municipal ha pactat amb el Gremi de Restauradors “sense tenir en consideració les entitats socials i veïnals, comportarà una proliferació incontrolable de taules i cadires que envairan la zona lliure de pas per a vianants des de la façana”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa