El jutge del 17A obliga els Mossos a demostrar la qualitat de les seves proves d’ADN

L’advocat d’un dels acusats continua amb l’estratègia d’apuntar que les anàlisis es podrien haver fet amb reactius caducats

Ball de bastons a la jornada d’aquest dijous del judici del 17A. De fet, ha començat vint minuts més tard perquè dos dels acusats s’han queixat de mal de canells –per les manilles del transport– i han estat visitats pel metge forense, que els ha receptat una aspirina. Superada aquesta fase, ha començat el reguitzell de testimonis de les pericials biològiques dels Mossos d’Esquadra demanades pel ministeri fiscal. És a dir, els analistes de la policia que van realitzar les proves d’ADN als integrants de la cèl·lula terrorista. Un moment processal especialment esperat per Luis Álvarez, l’advocat de Driss Oukabir, el primer dels detinguts. El lletrat ha tret l’espantall que ja va apuntar la setmana passada sobre quins productes fan anar per fer les anàlisis genètiques. I se n’ha sortit, el tribunal ha citat per a dilluns el cap del laboratori biològic dels Mossos per tal que expliqui com es garanteix la qualitat de les seves anàlisis

L’estratègia del lletrat passa per introduir el dubte sobre si els pèrits policials van utilitzar reactius caducats que farien qüestionables els resultats. La base d’aquesta estratègia és un expedient del jutjat d’instrucció 3 de Sabadell que investiga la utilització de productes caducats de l’empresa Thermofishers –subministradora de la policia catalana– per realitzar les proves d’ADN del 2016 al 2018. Un supòsit que treuria fiabilitat a les proves. El president del tribunal, Félix Alfonso Guevara, ha acotat els termes i ha tret l’escut de la impertinència de les preguntes per tal de sortir al rescat dels perits dels Mossos, que s’embarbussaven en les seves explicacions.

Els Mossos 838, 834, 839, 837, 767, 840, 765, 905 i 834 s’han assegut a l’estrada per ratificar els seus informes biològics sobre els suposats membres de la cèl·lula terrorista. Tots han detallat d’on van treure els indicis, com es van fer els isòtops per treure les mostres i buscar els perfils genètics. Amb els informes a la mà, l’advocat de Driss Oukabir ha començat demanant que expliquessin les quatre fases que inclou un anàlisi d’ADN perquè no les veia del tot exposades en els informes (extracció, quantificació, ampliació i identificació). La pèrit i el jutge han hagut d’aclarir i buscar com s’havia de llegir per constatar que es compleixen totes les fases del procés d’anàlisi. Però la vista ha pujat de to quan Luis Álvarez ha començat a preguntar sobre la cadena de custòdia de les proves, sobre el software de gestió de les anàlisis  (Sistema LINS) i, sobretot, per la caducitat dels productes químics utilitzats per a les proves. La insistència de l’advocat d’Oukabir en aquests aspectes ha fet incomodar els testimonis policials que s’embolicaven amb la resposta. El president del Tribunal n’ha hagut sortit al rescat.

El magistrat Guevara ha començat advertint l’advocat que els perits destacaven que tot el material que utilitzen per les proves és de “qualitat”. L’advocat ha agafat el repte i ha replicat al magistrat que no era sobre la qualitat, que preguntava, sinó sobre si s’havia comprovat si els reactius utilitzats estaven caducats o no. “Ningú més que la pèrit en sap més de reactius”, ha avisat el jutge, que ha tret l’ametralladora més eficient: la impertinència de les preguntes. Així, cada cop que l’advocat demanava sobre aquesta possibilitat, el jutge tenallava l’interrogatori declarant cada pregunta impertinent. De fet, el jutge ha tallat preguntes fins i tot abans que l’advocat les formulés.

Finalment, l’advocat ha demanat incloure en el sumari, en base l’article 729 de la Llei d’Enjudiciament Criminal, les diligències 111/2020 obertes al jutjat de Sabadell sobre aquests reactius i la seva utilització per part de la policia catalana. A més, ha reclamat el responsable del software de gestió i de l’entrada de les seves dades, és a dir, del cap de laboratori dels Mossos i dels responsables de l’empresa subministradora d’aquests reactius. El tribunal ha deliberat i només ha admès la testifical del gestor del laboratori dels Mossos i ja ha procedit a citar-lo per al proper dilluns. “Haurà de certificar la qualitat dels seus informes”, ha argüit el jutge.

L’advocada de Mohamed Houli, Carmen González, també ha volgut furgar en aquestes proves i ha demanat als forenses dels Mossos si hi podien haver més persones en no trobar perfils genètics comparatius a Alcanar. La resposta ha estat que sí, però també han deixat clar que els abatuts sí que eren ells.  Als advocats de les acusacions particulars no els feia cap gràcia la deriva de la jornada d’avui, perquè si bé han trobat empremtes a l’Audi A3 de Driss Oukabir, sí que el dubte de la cadena de custòdia i de la qualitat de les proves d’ADN ha quedat flotant amb força a la sala de l’Audiència. D’aquí que Guevara hagi admès un nou testimoni enmig de la pràctica de la prova, un fet inèdit i que ha desconcertat les acusacions. Les defenses respiraven. 

Comentaris

    Enric 10/12/2020 2:45 pm
    El barrufet amb complex de gegant

Nou comentari