Presó permanent revisable per l’assassí de dos ‘narcos’ dominicans al Prat de Llobregat

L'Audiència de Barcelona absol dos dels acusats i al tercer li imposa 14 mesos per organització criminal

L’Audiència de Barcelona ha condemnat a presó permanent revisable el principal acusat de matar dos dominicans d’un clan de narcotraficants rivals la primavera del 2017 al Prat de Llobregat. Un segon acusat ha estat condemnat a 14 mesos de presó per pertinença a organització criminal, i ha estat absolt d’assassinat i tinença il·lícita d’armes, i els altres dos acusats han estat absolt d’assassinat, organització criminal i tinença il·lícita d’armes. La fiscalia demanava inicialment presó permanent revisable per a tots quatre.

Segons la sentència, basada en el veredicte del jurat popular, víctimes i acusats formaven part de dos grups rivals de narcotraficants dominicans. Un dels dos grups va assaltar el pis de l’altre gràcies a un traïdor de l’altra banda. Tres dels acusats haurien mort aquest traïdor a Sant Joan Despí i després van aconseguir que un jove de l’altra banda els ajudés a localitzar la resta de membres del grup assaltant. En van matar dos més en un pis del Prat de Llobregat.

Adonis D.A., àlies ‘Andrés’, nascut el 1994, va ser condemnat per un jutjat de Barcelona el 2017 per lesions greus amb instrument perillós i ara ha estat declarat culpable de dos assassinats. Ángel María L.A., àlies ‘Cacon’, nascut el 1976, ja va ser condemnat el 2016 a Barcelona per lesions greus amb instrument perillós a dos anys de presó i el 2019 a tres anys i mig per tràfic de drogues dures, i ara ha estat considerat culpable només com a membre de grup organitzat. José Argenis P.S., nascut el 1982, i José Ramón P.R., àlies ‘Nono’, nascut el 1979, no tenen permís per residir a Espanya i no els consten antecedents penals, i han estat considerats innocents de tots els delictes.

Robatori de cocaïna a Holanda

Tot va començar per un robatori de cocaïna a Holanda, cosa que va iniciar una sèrie d’assalts i venjances que es van traslladar a l’àrea metropolitana de Barcelona. L’abril del 2016 es va produir el primer homicidi en una discoteca llatina de l’avinguda Paral·lel de la capital catalana. A finals de novembre va aparèixer un altre home mort a trets dins d’un cotxe aparcat a l’Hospitalet. L’1 de gener del 2017 un jove va ser tirotejat en un cotxe quan acabava de sortir d’un local de la Meridiana. Entremig hi va haver altres tirotejos que no van causar morts.

Cacon, Argenis i Nono formaven el 2017 un grup jerarquitzat i violent, que operava amb certa estructura i distribució de funcions. Cacon era un dels caps del grup juntament amb el seu germà gran, no localitzat fins ara. Es dedicaven sobretot al tràfic de drogues i delictes connexos. De fet, Cacon va ser condemnat el 2019, quan ja estava empresonat per aquest cas, a tres anys i mig de presó per la droga trobada en un pis del Poble-sec. Tots tres, juntament amb altres persones no identificades o localitzades, van planificar, el març del 2017, una maniobra per refermar el seu poder davant d’un grup rival i matar amb armes de foc els seus membres.

El grup es volia venjar de la banda rival, que la nit del 25 de març d’aquell any havia assaltat el domicili de Cacon i el seu germà, centre operatiu del grup, per robar-los droga. Van descobrir que el robatori havia estat gràcies a un traïdor, també dominicà, que havia facilitat informació i la clau del pis a la banda rival dedicada a robar la droga de grups narcotraficants.

Van decidir que Argenis, que tenia més relació amb aquest individu, el localitzés i el fes presentar-se davant dels altres membres del grup. Van citar-se l’endemà amb ell al Poble-sec i els tres acusats el van portar a unes naus industrials del polígon industrial Macoto, a Sant Joan Despí. Allà, amb les mans lligades a l’esquena i amb el cap tapat amb un sac de tela, l’haurien executat amb un tret a la nuca, però el jurat no va considerar suficientment provat aquest extrem. El cadàver va ser trobat dos dies després, el 28 de març.

Cacon va seguir amb el pla de venjança contra la banda rival i va intentar aconseguir informació entre la comunitat dominicana sobre els participants en l’assalt, els seus moviments i els llocs que freqüentaven. Va contactar amb el quart acusat, ‘Andrés’, que formava part de la banda rival i que era l’encarregat de proporcionar informació sobre possibles objectius del grup. Cacon va aconseguir que Andrés traís els seus antics companys, fes veure que seguia a la banda rival però s’integrés al seu grup, proporcionant informació essencial perquè la banda de Cacon conegués els assaltants del seu pis i on vivien.

El 8 d’abril següent, Andrés va enviar per telèfon a Cacon diverses fotos dels membres del grup que havia assaltat el pis. El traïdor va saber que el líder del grup rival i un estret col·laborador eren conscients que estaven en perill i s’havien traslladat a viure en un pis que consideraven segur, on vivia un altre membre de la banda, al Prat de Llobregat. Aquesta informació la va transmetre directa o indirectament a Cacon.

Aquest, la nit del 27 d’abril, amb altres persones no identificades, a més d’Andrés, i amb almenys tres armes de foc curtes, va anar al pis del Prat, on hi havia diversos membres del grup rival. Cap a les 22.40 hores d’aquell dia, el líder del grup rival, la seva xicota, un amic, un col·laborador i el traïdor, que va esperar que marxessin uns quants membres del grup, eren al pis. Cap a aquella hora, el traïdor, Andrés, va dir als seus antics companys que havia de marxar a trobar-se amb la seva xicota. No obstant això, al cap de cinc minuts va tornar al pis juntament amb Cacon i almenys dues persones més que no han pogut ser identificades. Va trucar a la porta i es va identificar de viva veu perquè li obrissin sense por, moment que haurien aprofitat Cacon i els seus companys per irrompre al domicili i disparar almenys set cops contra els presents.

Un dels que eren al pis va morir d’un tret al cap i un altre per un tret al cap i a l’esquena. Una tercera ocupant va rebre un tret al coll, però va poder sobreviure. Un quart ocupant es va amagar i no va ser localitzat pels assaltants. Es dona la circumstància que una de les armes utilitzades en l’assalt és la mateixa que va matar el primer membre del grup segrestat i executat a Sant Joan Despí. No obstant això, el jurat no veu suficientment provat que els altres tres acusats irrompessin al domicili del Prat, ja que només està ratificat per testimonis protegits.

Per això, el magistrat president del tribunal popular, condemna Andrés a dues penes de presó permanent revisable per dos assassinats i 20 anys de presó i cinc de llibertat vigilada per intent d’assassinat. A més, haurà de pagar 210.000 euros als familiars de les dues víctimes mortals i a la tercera víctima. Al segon acusat, Cacon, el condemna a 14 mesos de presó per pertinença a organització criminal, i els altres dos acusats queden totalment absolts.

Nou comentari