El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Segona nit de l’incendi de la Conca de Barberà amb por de la revifada de les flames
  • CA

Dia llarg a la Conca de Barberà i a l’Anoia. Però la nit també ho serà. La mobilització general de tota la tropa dels serveis d’emergència de Catalunya i part d’Espanya ha esdevingut en un veritable xafarranxo de combat. L’estat major dels equips d’extenció i protecció concentrat a l’espectacular Centre de Comandament de Santa Coloma de Queralt no amaga la cara de preocupació, neguit i tensió a darrera hora del vespre. Fins i tot, s’han hagut de retirar efectius a esperar que es rebaixés la intensitat i el risc per la seva integritat.

El mosaic de massa forestal, camps de cereal i nuclis obligava a tècniques diferents i complicava la unitat d’acció. A més, en una zona frontera de la Conca de Barberà, l’Anoia i la Baixa Segarra i on topen tres demarcacions provincials entre Tarragona, Lleida i Barcelona. La por pel cap del foc i el flanc esquerre ha disparat totes les alarmes, la sort ha estat la previsió i els càlculs que han obligat als bombers a planificar una estratègia. Més autobombes i més efectius a més d’una humitat més alta és el pla per poder confinar l’incendi. “Esperem que el temps ens vagi a favor”, clamava David Borrell, cap dels bombers. Demà hi ha una previsió de pluja -entre un i dos litres- a la matinada. És poca cosa però farà augmentar el nivell d’humitat i, per tant, abaixar una de les variables de risc.

Foto muntatge de com era abans i després del foc la zona afectada del castell de Queralt/Edgar Rosich

L’espera pel pas de les hores crítiques, per la caiguda de la nit, per la baixada de la temperatura, l’augment de la humitat i l’afebliment del vent es fa notar. Són elements claus per tal de poder posar el peu al coll aquesta nit a un foc que a les vuit del vespre ja havia afectat 1.372 hectàrees, però el potencial pot arribar a les cinc mil. La batalla principal s’ha focalitzat en la retenció, amb una veritable ofensiva per terra i aire per retenir el cap de l’incendi que el vent de marinada empenyia cap al nord, cap a Sant Martí de Tous. El foc ha arrassat tot l’entorn de Bellprat. De moment, els agents rurals investiguen dues hipòtesis: negligència o accident.

Tractors esperen ordres en un camí per rostrollar i estaripar marges dels camps segats/Quico Sallés

A pocs minuts de les nou de la nit, s’ha acabat la reunió operativa de l’estat de l’incendi i de preparació de l’estratègia per actuar durant la nit. De fet, amb la fosca, tot i que serà complicat, és l’única oportunitat per esmorteir el cap de l’incendi i el flanc esquerra que a partir de les cinc de la tarda ha començat ha fer alguns ensurts amb revifalles intenses. En aquest sentit, el cap dels Bombers, l’inspector David Borrell, ja advertia a les sis de la tarda d’aquestes represes. El director general d’Extinció i Prevenció d’incendis, Joan Delort, també emfatitzava que “quedaven hores per poder donar per estabilitzat l’incendi”. En la mateixa línia, recordava que la marinada podia traicionar la prespectiva més optimista. El conseller Joan Ignasi Elena tampoc les tenia totes. I així ha estat.

El punt d’inici del foc on investigaven els agents rurals/Quico Sallés

A les vuit del vespre, els malaveranys s’han complert.  Els Mossos d’Esquadra han evacuat la urbanització de L’Aubreda de Sant Martí de Tous (Anoia) i s’ha confinat la resta del municipi perquè el foc s’ha obert pel cap i l’últim terç del flanc esquerre. Els Bombers també han demanat el confinament de Santa Maria de Miralles (Anoia) i els cossos d’emergències fan una crida perquè cap persona s’acosti a la zona de l’incendi. El foc ha cremat unes 1.372 hectàrees i . Aquest dissabte ja s’havien confinat les poblacions de Bellprat i del poble de Sant Gallard, al municipi de les Piles (Conca de Barberà). També s’han desallotjat 110 persones de 53 masies i cases aïllades, que han hagut de ser evacuades per precaució dels municipis de l’entorn del foc. També es va desallotjar aquest dissabte un grup de 12 menors que feien acampada a Sant Martí de Tous i que han passat la nit a l’Ateneu del municipi, i aquest diumenge s’ha desallotjat la casa de colònies La Censada, de Santa Margarida de Montbui, on hi havia una quarantena d’infants i monitors que s’han establert a Montbui fins que han tornat cap a casa.

Un grup d’escoltes de l’espli Movi de Sarrià evacuats a Montbui/Quico Sallés

El foc de Santa Coloma de Queralt va començar a peu de carretera que els investigadors han analitzat, però han admès que el terreny era molt remogut. El CSI dels agents rurals, que dirigeix Marc Costa, han investigat per tot els racons. La probabilitat més alta és que l’acció humana -per negligència o accident- és la causa de l’incendi pel punt on es va iniciar l’incendi. Ara bé, els agents admeten que si bé descarten les causes naturals, no poden determinar la causa, no tenen “cap indici raonable per descartar qualsevol altra opció”. Ni els gossos de rastreig han trobat accelerants que podien indicar certa intencionalitat de les flames.

Revifada a la tarda de les flames/MS

Ara tot es concentra en la contenció amb tots els mitjans disponibles. Els 18 mitjans aeris no han aturat la seva ofensiva fins les nou de la nit. Però ni 138 de mitjans de terrestres, 300 bombers en fase M2 (mobilització general) i tres seccions de la Unitat Militar d’Emergències s’han conjurat per intentar confinar el foc. Compten amb l’ajut de desenes de pagesos que han engegat els tractors per rostollar, llaurar i trinxar la terra i fabricar així tallafocs naturals. Els voltants poble de Bellprat ha quedat calcinat. Una granja de porcs ha asfixiat tot el bestiar. L’amo, sobtat per la desfeta, intentava sobreposar-se i no h tingut ni esma de fer declaracions. “No puc ni parlar”, explicava a El Món. Els veïns, com en Julià Pontnou i regidors Josep Navarro de Santa Coloma de Queralt, feien mans i mànigues per poder ajudar als equips del SEM, Protecció Civil, Rurals i Bombers, però se les tenien amb els Mossos que controlaven el trànsit. Si fos una nit electoral, el tòpic quedaria perfecte: la nit serà llarga.

David Borrell, cap dels Bombers, s’explica mentre enraonen el conseller d’Interior i el president de la Generalitat al centre de Comandament/Quico Sallés

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa