Estabilitzat l’incendi del massís del Montgrí

La xifra d'hectàrees cremades de moment és de 91, tot i que encara pot variar

Els Bombers han estabilitzat l’incendi dels massís del Montgrí després d’una tarda “complicada” per culpa del vent que ha bufat i que ha provocat revifalles. El foc es va declarar dijous a dos quarts de set de la tarda i ha afectat unes cent hectàrees de massa forestal del parc natural. El cap d’intervenció de l’incendi, Antoni Valdepeñas, ha concretat que han pogut donar per estabilitzat el foc a dos quarts de nou del vespre: “Durant la tarda hem pogut anar controlant cadascuna de les represes que s’han produït i amb la millora de les condicions meteorològiques l’hem pogut donar per estabilitzat. Deu dotacions terrestres continuaran treballant tota la nit.

Les primeres hores del matí, amb la incorporació dels mitjans aeris al dispositiu, els Bombers havien pogut reforçar les tasques d’extinció de les zones més inestables de l’incendi, aconseguint frenar-ne la propagació. Per una banda el flanc esquerre on s’havia treballat amb contundència amb descàrregues dels avions de vigilància i atac, ja que a causa de l’orografia i la superfície rocallosa, durant la nit, havia dificultat als efectius rematar l’incendi amb eines manuals. I, per altra, el flanc dret on hi ha hagut varis focus secundaris, alguns a més de 800 metres fora del perímetre, que ha calgut assegurar.

L’incendi del massis del Montgrí / JORDI BORRÀS

Pel que fa als menors i monitors que van ser desallotjats de forma preventiva d’una casa de colònies de la zona, avui han seguit la seva activitat i ja podran tornar-hi amb tota normalitat.

Un dia “especialment crític” quant al risc de nous incendis

Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT davant l’elevat risc d’incendis previst per avui divendres, amb humitats relatives que, igual que ahir dijous, poden tornar a baixar per sota del 20%. Avui divendres, a més, s’espera l’entrada de vent de sud a partir del migdia, un vent reescalfat i sec. També es manté vigent l’Avís de calor extrema emès el Servei Meteorològic de Catalunya. Aquests factors, sumats a la situació de la vegetació que, en general, està patint la sequera i no aconsegueix recuperar la humitat, fan que avui sigui un dia especialment crític quant al risc de patir nous incendis forestals.

El cos d’Agents Rurals ha activat a 199 municipis amb el Nivell 3 del Pla Alfa. També s’ha activat el tancament d’accessos a La Baronia de Rialp, Montserrat (pistes forestals i telefèric de Sant Joan, no l’accés al monestir), Massís de Cadiretes ,Les Gavarres, Paratge Natural de l’Albera Parc Natural del Cap de Creus Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter.

Imatge de l’incendi al massis del Montgrí, el 22 de juliol del 2021

Previsió meteorològica

Pel que fa a la meteorologia, el servei Meteorològic de Catalunya informa que la previsió per avui és que s’assoleixin els valors màxims de l’episodi, i poden fregar els 40ºC a l’Empordà i en algunes zones interiors. Al llarg del dia s’imposarà el vent component sud arreu, entre fluix i moderat, més reforçat a la tarda al litoral nord on hi haurà cops forts, de fins a 60-70 km/h. Al vespre anirà quedant fluix i de direcció variable.

De cara a dissabte, les temperatures iniciaran un lleuger descens, i la humitat relativa es recuperarà una mica al litoral i prelitoral central i nord, ja que amb el pas de les hores s’imposarà el vent de component oest a l’interior, fluix amb cops moderats, i el vent de component sud i est al litoral.

Nou comentari