El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El mapa que indica la perillositat de l’erupció de La Palma
  • CA

L’Institut Geogràfic Nacional de l’Estat espanyol ha compartit un mapa que indica la perillositat de l’erupció del volcà de La Palma, que va començar a expulsar lava aquest cap de setmana, i que aquest dilluns va obrir un nou focus. Al mapa hi apareix el risc o la probabilitat existent que la lava envaeixi part del territori de la illa canària. Es tracta d’una simulació dels fluxos de lava des de la fissura eruptiva del volcà, segons han informat a través del seu compte de Twitter.

Sortosament, no hi ha hagut encara cap víctima mortal a causa d’aquesta erupció, però el cas és que el volcà encara no ha deixat d’expulsar lava, i sí que molts habitatges han estat víctima d’aquest fenomen geogràfic. Ja són moltes les famílies que han perdut les seves cases. Els experts avisen que les imatges més espectaculars i impactants d’aquesta erupció es veuran quan la lava arribi al mar, perquè amb la diferència de temperatura (la lava està a més de 1.000ºC) es poden produir explosions i una columna de fum tòxic. Es calcula que avui mateix la lava ja pugui arribar al mar. A hores d’ara, la lava ha reduït la seva velocitat de descens. Abans baixava a uns 700 metres per hora, mentre que actualment baixa per la muntanya a uns 240 metres per hora.

La lava del volcà Cumbre Vieja ha cobert ja més d’un centenar d’hectàrees de terreny i ha destrossat uns 170 habitatges. El cas és que ara s’ha obert una novena boca del volcà. No obstant, això no significa que ara mateix hi hagi nou boques actives. Els experts alerten que és possible que la lava sorgida d’algunes boques n’hagi tapat d’altres. Les autoritats de la illa han reforçat la zona litoral de La Palma i la capitania marítima ha tancat la navegació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa