El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Desmantellen un entramat que distribuïa continguts audiovisuals de forma il·legal
  • CA

La Policia Nacional, en col·laboració amb EUROPOL i EUROJUST, han desmantellat un entramat especialitzat en la distribució il·legal de continguts audiovisuals que donava servei a més de 2 milions d’usuaris de tot el món. En total són unes 1.000 pàgines web localitzades per tot el món que depenien del servei original. Oferien accés a 40.000 canals de televisió, series i plataformes, amb un benefici general d’almenys 15 MEUR. S’han desconnectat 50 servidors. Hi ha 11 detinguts en diferents països, un d’ells a Barcelona, on s’havia traslladat a viure el cap de la banda.

Els detinguts obtenien de manera legal la senyal de nombroses plataformes i canals de televisió, després la redirigien a la seva pròpia estructura de servidors, allotjada en diversos països d’Europa, des d’on la redistribuïen als seus subscriptors. Oferien els continguts a uns preus molt més competitius. Tenien la seva pròpia pàgina web de suport al client i també oferien el servei a mode de franquícia.

Les investigacions van començar a mitjans de l’any passat per unes denúncies interposades per entitats com la Lliga espanyola de futbol o l’alemanya. Els agents van identificar el responsable de l’organització, un ciutadà iranià que vivia a Alacant, des d’on operava actuava amb altres persones. Gràcies als enormes beneficis que obtenia es va traslladar a un dels barris més selectes de Barcelona. Des d’allà controlava en remot tota l’activitat de l’organització, tant pel que fa a la infraestructura tècnica com també en les activitats lligades al blanqueig de capitals.

L’organització tenia ramificacions a la República Txeca, Suècia, Dinamarca, França, Alemanya, Itàlia, Països Baixos, Canadà, Estats Units, Suïssa, Romania, Bèlgica, Dinamarca, Regne Unit i Luxemburg. Allà hi havia personal que supervisava les activitats delictives de manera local. També tenien un sofisticat entramat per blanquejar els beneficis. Enviaven els diners a passarel·les de pagament de criptovalors, creaven empreses fantasma i generaven factures falses per encobrir l’activitat empresarial inexistent. Els beneficis s’introduïen al circuit legal a través de la compra d’immobles.

El dispositiu ha actuat de forma conjunta en 14 països, amb 11 detinguts i 15 registres en diferents països a més d’Espanya, com ara Suècia, Dinamarca, Itàlia, Països Baixos i Bèlgica Als detinguts se’ls atribueix un delicte contra la propietat intel·lectual, un altre de defraudació en les comunicacions, blanqueig de capitals i organització criminal. A l’Estat hi ha quatre arrestats, un a Barcelona i tres a Alacant. N’hi ha un més a Alemanya, tres a Suècia i tres a Dinamarca.

Pel que fa als registres, n’hi ha hagut set a Espanya: dos a Barcelona, quatre a Alacant i un a Madrid. També se n’han fet un a Alemanya, dos a Suècia, tres a Dinamarca i dos a Itàlia. S’han intervingut vehicles d’alta gamma valorats en 400.000 euros, un habitatge embargat valorat en 1,7 MEUR, quatre rellotges de luxe, més de 9.000 euros en efectiu, 2,7 MEUR en criptovalors i s’han bloquejat 1,1 milions més en diversos comptes bancaris.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa