El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Von der Leyen espera que la UE doni 100 milions de vacunes als països pobres
  • CA

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha plantejat aquest divendres que els països de la Unió Europea donin 100 milions de dosis a països pobres abans de finals de 2021. “Hem d’augmentar els esforços per a donar accés a les vacunes a països d’ingressos baixos i mitjans”, ha afirmat la líder de l’Executiu europeu en un missatge en Twitter, que arriba abans del cim global de Salut que se celebra aquest divendres a Roma i reuneix els països del G20. Von der Leyen ha assenyalat que Europa “farà la seva part” i ha anunciat que espera recaptar almenys 100 milions de dosis per a aquests països abans que acabi l’any. En el seu missatge ha esmentat l’enfocament Equip Europa, marc amb el qual es coneix a Brussel·les la combinació de recursos de la UE, els seus Estats membres i altres institucions financeres europees.

Fonts comunitàries apunten que Brussel·les ja treballa amb els Estats membres per a aconseguir complir amb aquest objectiu. La idea és que els vint-i-set posin a disposició les dosis, tant per via bilateral, com a través de Covax, el mecanisme de Nacions Unides per a repartir vacunes als països pobres. Entre els qui ja han mostrat la seva predisposició figura el president francès, Emmanuel Macron, qui a través d’un missatge institucional ha anunciat el compromís de França de donar almenys 30 milions de vacunes per al programa Covax a finals de 2021. “No tenim dret a emmagatzemar vacunes en alguns països mentre que uns altres no en tenen”, ha asseverat *Macron durant la seva intervenció gravada per a la Cimera Mundial de la Salut que estan celebrant els països del G20 a Roma.

“És impactant que a vegades comencem a vacunar als nens on encara no hem començat a vacunar als ancians, els més vulnerables en altres països”, ha assenyalat el president francès, qui també ha promès una aportació d’uns 500 milions d’euros addicionals per a aquesta iniciativa europea. Macron també ha expressat la seva disponibilitat de donar suport a l’aixecament de les patents de la vacuna contra el coronavirus sempre que la mesura estigui consensuada per l’Organització Mundial del Comerç (OMC) i l’Organització Mundial de la Salut. “Sempre que la propietat intel·lectual sigui un obstacle per a la producció, hem de respondre a ella com en el passat vam fer amb el VIH”, per això, apunta, és necessari “un informe conjunt amb les anàlisis de l’OMC i l’OMS”, de cara a la cita del G20 a Roma el mes vinent d’octubre.

Els líders de la UE es reuneixen dilluns que ve i dimarts en un cim extraordinari en la qual, segons confirmen fonts europees, estarà sobre la taula la proposta plantejada per Von der Leyen. Sota la perspectiva de Equip Europa, el bloc europeu està operant en un marc comú davant la crisi del coronavirus i es considera un èxit la seva assistència humanitària a altres països durant la pandèmia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa