El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Vergés defensa que les escoles obriran “sempre” perquè ajuden a controlar la Covid-19
  • CA

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha defensat aquest dijous que les escoles catalanes es mantindran obertes “sempre” a Catalunya perquè “ajuden i són una eina de salut”. Segons Vergés, el primer trimestre ha demostrat que les escoles “no han estat focus d’infecció, ans al contrari, ens han ajudat al control i seguiment de l’epidèmia, i molt”.

En aquest sentit, el conseller d’Eduació, Josep Bargalló, ha dit que si al gener hi ha mesures més restrictives decidides en àmbit estatal o europeu, a Catalunya “en el cas més restrictiu de tots mantindrà els serveis essencials”.

Vergés i Bargalló han comparegut per explicar que les vacances s’amplien fins a l’11 de gener per evitar que hi hagi contagis a causa dels contactes que es puguin produir durant les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis. Els consellers han explicat que després de les vacances es farà un cribratge massiu a tots els professionals educatius del país per assegurar un retorn segur a la feina.

Es farà una distribució dels tests PCR al llarg de tres setmanes per facilitar la gestió de les proves als laboratoris de proximitat i les substitucions en cas que hi hagi proves que surtin positives.

Aquest endarreriment en el retorn a les aules s’explica per raons epidemiològiques, s’eviten contagis a causa de la mobilitat que s’hagi produït durant les vacances.

Pocs confinats

Segons Educació, de més de 5.000 centres que hi ha a Catalunya, se n’han confinat 31, el 0,61% del total. La majoria han estat llars d’infants, escoles rurals i tot eren centres que només tenien un o dos grups. Bargalló ha afegit que el 99,39% dels centres “no s’ha hagut de confinar”. Pel que fa a alumnes, se n’ha hagut de confinar un 22,52%. “Quatre de cada cinc no han deixat d’anar mai a escola”, ha remarcat el conseller d’Educació.

En el pic de la segona onada, el 31 d’octubre, el 95% dels alumnes seguien anant a escola de forma presencial i 9 de cada 10 professionals no han hagut de passar “cap confinament”, ha remarcat Bargalló.

El conseller també ha explicat les dades d’absentisme durant el primer trimestre. Al llarg del curs 2019 l’absentisme va ser del 2%. Aquest trimestres ha estat del 2,4%, un “augment no significatiu”. Les raons de l’absentisme són dues: o que no hi ha prou mesures higièniques o sanitàries i les famílies tenern por o bé que hi ha massa mesures i les famílies no volen que els fills vagin a classe amb mascareta.

De cara a les festes de Nadal, tant Bargalló com Vergés han dit que cal que els professionals de l’educació s’han de comportar per tal d’evitar que en tornar de les vacances no hi hagi brots i ensurts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa