Els veïns de l’Hospitalet afronten amb escepticisme les mesures per la Covid-19

Reclamen "mà dura" contra els incívics per evitar un nou confinament que seria "insuportable"

Els veïns dels barris de la Torrassa, Collblanc i la Florida de l’Hospitalet de Llobregat han iniciat les dues setmanes d’autoconfinament recomanades pel Govern per frenar els nous brots de covid-19 amb resignació, escepticisme i, en molts casos, total desconeixement. Parelles d’agents cívics han recorregut els carrers d’aquests barris informant de les noves restriccions i recordant de la necessitat de complir les normes de prevenció, principalment l’ús de la mascareta. Molts veïns reconeixen que l’actual situació “es veia venir” perquè molta gent s’ha saltat les normes per sistema des de l’inici de la pandèmia i dubten que amb recomanacions es pugui reconduir la situació. “O s’aplica mà dura o anirem a pitjor”, asseguren molts.

L’entrada en vigor de les mesures del Govern per frenar els nous brots de covid-19 a tres barris de l’Hospitalet de Llobregat no ha variat en aparença l’activitat habitual en un dia feiner. Al carrer de la Primavera, a tocar del mercat de la Florida, la majoria de bancs estaven ocupats per gent gran que llegia el diari o conversava amb veïns, mentre l’anar i venir de vianants era constant. Això sí, a diferència del que venia succeint en les darreres setmanes, l’ús de la mascareta era molt majoritari.

A la plaça Espanyola, centre neuràlgic del barri de la Torrassa, per contra, l’activitat era molt inferior a la de les darreres setmanes segons els veïns. “Aquí des de primera hora del matí s’hi congregava molta gent, principalment jovent, i avui es veu molt tranquil”, destaca el propietari d’un tenda de queviures.

La majoria de veïns consultats als tres barris desconeixen el detall de les noves mesures de prevenció. El Juan José, per exemple, que ha sortit a córrer a primera hora pel parc de les Planes, sabia de l’entrada en vigor de la nova normativa però no estava segur de si fer esport estava o no permès. “Estic una mica confós i he de reconèixer que no sé molt bé què es pot i què no pot fer”, reconeix. El mateix li ha passat a l’Antonio, un jubilat del barri la Florida que, com fa habitualment, llegia el diari assegut en un banc tot i que la recomanació del Govern és sortir de casa només en casos imprescindibles.

Manuel, mossèn de la parròquia de la Mare de deu de la Llum, assegura que si s’ha arribat a l’actual situació és per la “manca de sensibilitat” de molts veïns que “no són conscients de la gravetat de la situació”, però també reconeix “que hi ha certa confusió” amb les noves mesures. Aquí, assenyala que bona part de la informació que tenen els ha arribat de manera fragmentada a través de les xarxes socials i que “cal trobar la manera d’arribar més als veïns”.

Per pal·liar aquesta manca d’informació, parelles d’agents cívics s’han passejat des de bon matí pels carrers dels tres barris per informar els veïns de les noves mesures i recordar la importància de complir les mesures de prevenció com ara dur ben posada la mascareta.

El sentiment majoritari entre els veïns dels tres barris afectats és que l’actual situació “es veia venir” perquè tant durant el confinament com amb l’entrada a la nova normalitat hi ha molta gent que ha fet “el que li ha donat la gana”. El Luis, per exemple, assegura que a la Florida molta gent, principalment joves, s’ha saltat les normes sistemàticament i que ni les multes ni les advertències “han servit de res”. “Aquí el que cal és mà dura perquè sinó ens tornaran a confinar”, ha advertit. Del mateix parer que en Luis són la Carmen i la Mari Carmen, dues veïnes de la Torrassa, que lamenten que l’actitud d’una minoria ha posat en perill a la resta.

Els veïns confien que les noves mesures serveixin per frenar els nous brots i que no s’hagin de tornar a confinar. Amb tot, asseguren que si les mesures no són d’obligat compliment és difícil que determinada gent en faci cas. “Si és una recomanació, cadascú farà el que vulgui i així no anirem enlloc”, reconeix resignat l’Antonio, veí de la Florida.

Pel que fa als propietaris de bars, restaurants i comerços, una vegada més han hagut d’adaptar la seva activitat al nou escenari. Tomàs, propietari d’un bar a tocar de la plaça Espanyola, explica que ha precintat la barra i ha reduït l’aforament tant a l’interior com a la terrassa del local seguint la normativa. “Aquestes mesures arriben quan començava a recuperar-me i cada cop tinc més dubtes sobre el futur del meu negoci”, lamenta.

Nou comentari