Vacunació amb AstraZeneca, sí o no? El dilema dels més temerosos que s’anirà diluint

Experts creuen que s'ha activat "l'emoció de la por" i això farà que algunes persones no es vulguin vacunar

La mala reputació que ha agafat la vacuna d’AstraZeneca entre alguns sectors de la població després de l’episodi dels casos de trombosi –injustificada, segons tots els experts– deixarà atrapades moltes persones en un dilema que podria fer-los rebutjar de vacunar-se i encara més de fer-ho amb el vaccí en qüestió, ha explicat en declaracions a EL MÓN la professora de Psicologia de la UOC Mireia Cabero. Aquesta experta explica que la decisió de vacunar-se o no és, des del punt de vista dels mecanismes psicològics, de “supervivència” i que per a qualsevol persona fer-ho o no implica trobar-se davant d’“un dilema fonamental de supervivència: de vida o mort”. La vacunació amb AstraZeneca es reactiva a Catalunya aquest dimecres.

Independentment de les informacions tranquil·litzadores que va donar l’EMA la setmana passada, el fet és que “el push emocional” que ha rebut la ciutadania no és tan fàcil de desfer malgrat l’existència d’informació objectiva. Cabero considera que efectivament hi haurà persones que voldran esperar abans de vacunar-se, però creu que no serà “una gran quantitat de població”. Tot dependrà del “circuit” que faci a partir d’ara “l’emoció de la por” que s’ha aixecat amb la suspensió cautelar del vaccí d’AstraZeneca i la difusió de notícies negatives.

“S’ha activat la por amb aquest assumpte i en alguns persones la por serà un component de les decisions a prendre, en algunes més que en d’altres, sobretot les persones amb un estil de pensament neuròtic, amb més tendència a l’ansietat, a la preocupació i el neguit”, ha explicat la psicòloga. Les persones amb aquest estil de pensament es troben en una “carreró sense sortida” perquè triïn el que triïn hi ha “la mort a banda i banda”. “Per això —afegeix la psicòloga— crec que l’impacte del que ha passat no serà tan gran”.

En una primera fase hi ha una “alta emoció” de manera que és difícil que les persones amb por responguin a les raons, però “a poc a poc, l’objectivitat i l’estadística els ha d’ajudar a canviar d’opinió”. Ara d’immediat serà difícil que vulguin vacunar-se perquè “com que decideix en base a la por, aquesta decideix no entrar en risc” i es rebutja el vaccí. Amb el temps la persona s’hauria de relaxar i començaria a veure les notícies amb uns altres ulls per poder recuperar la confiança.

Més beneficis que perjudicis

De la seva banda, la doctora Sílvia de Sanjosé, directora del Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la COVID-19 (iniciativa del CoMB i ISGlobal junt amb ACER), creu que és “esperable” que s’hagi generat preocupació sobre la vacunació entre la població després de la suspensió d’AstraZeneca. Sanjosé creu però que la ciutadania ha de saber que els “beneficis de la vacunació són molt superiors als riscos que la vacunació pugui tenir”. Els fenòmens que s’han observat “són molt rars” i el fet que s’hi hagi posat el focus és perquè s’han produït a pocs dies d’una vacunació. Més que malfiar del vaccí, això hauria de contribuir per tenir confiança en el sistema de vigilància farmacològica.

Sanjosé recorda a més que tots els efectes secundaris observats en el vaccí són “molt menors” als que “dóna una infecció” de coronavirus, que porta la gent a situacions molt crítiques i finalment a la mort.

Comentaris

    Amagoia Xaus 26/03/2021 9:12 pm
    Potser hauria d'existir un acompanyament emocional. Potser els experts haurien de posar-se a l'altra banda de la consulta. Potser algú hauria de fer-se càrrec de les persones amb símptomes més enllà d'una setmana. Potser els professionals dels diferents organismes haurien de posar-se d'acord amb el que diuen. Potser hauria d'existir un protocol que poguessin consultar els vacunats. Potser, i només potser, no ens envairia "l'emoció de la por".

Nou comentari