Un expert en dades de la UPC sobre el toc de queda: “No sabem quant de rellevant és”

Sàmper es mostra "convençut" que l'Estat oferirà una alternativa a les comunitats per aplicar el confinament nocturn

El confinament nocturn seria una limitació de la llibertat de les persones vigent des de fa mig any a Catalunya sense que existeixi una evidència prou consistent que s’hagi fet pública per demostrar que funciona. Enric Álvarez, biofísic i expert en dades del BIOCOMSC, ha admès que no disposen d’informació suficient per conèixer si el toc de queda és una peça determinant per evitar els contagis. El toc de queda és una mesura severa de restricció als drets fonamentals que el Govern es va afanyar a aplicar l’octubre passat i que ara mostra interès en poder allargar-la més enllà del 9 de maig. En una intervenció al programa FAQS de TV3, preguntat sobre el confinament nocturn, Álvarez ha manifestat: “No tenim estudis de contacte, no sabem quant de rellevant és… i a més la dificultat dels propis epidemiòlegs, en aquests moments no es fan, per tant, no pots saber el que no hi ha”. En opinió d’aquest biofísic “la gran qüestió” en aquest moment és si amb l’aixecament del toc de queda “anem a una major socialització fora dels entorns de risc o anirem a una socialització en entorns de risc amb grans esdeveniments superpropagadors: deixem als epidemiòlegs que estudiïn els estudis de contacte i vegin què passa i què pot passar”. EL MÓN ha sol·licitat al Departament de Salut en els darrers dies informació sobre els estudis de contacte que realitza l’Agència de Salut Pública de Catalunya sense obtenir resposta. És informació que el Govern manté oculta, malgrat que seria la que faria servir per prendre decisions que afecten a la llibertat de les persones.

En el programa d’ahir a la nit també hi va comparèixer el conseller de l’Interior, Miquel Sàmper, qui precisament abans de la intervenció del científic de la UPC havia afirmat que el toc de queda és una mesura avalada per experts: “Quan a les reunions polítiques ens plantejàvem l’obertura de restaurants a la nit ens preguntàvem les diferències entre dinar i sopar i és evident que n’hi h ha molt poques: la llum solar. Una altra cosa és la interacció nocturna, no confonguem anar a sopar a les 8 fins les onze amb la interacció nocturna d’un altre tipus i que sembla ser que els experts ens han comentat que és una interacció que, en les primeres onades, podia provocar brots o contagis importants: aquest és el motiu del confinament nocturn a tot el món”.

Sàmper defensa el toc de queda com a instrument de lluita contra el virus i el justifica per la seva utilitat en les “primeres onades”, un moment en què es va posar el focus sobre els botellons, fet que va generar les queixes dels joves per la seva criminalització. Tot i admetre que era una mesura nascuda en un altre context, Sàmper reconeix que l’actual situació és diferent que en les onades prèvies i remarca que hi ha d’haver un canvi de paradigma: “Ara ve un altra paradigma basat en la resiliència i en acostumar-nos a viure amb el virus; amb el 25% de la població vacunada, tenim una eina contra la Covid, que abans no teníem: estem en una nova etapa positiva i hem d’estar contents”.

El conseller de l’Interior ha explicat que el Govern encara no ha plantejat si cal allargar el toc de queda més enllà del dia 9 de maig, però ha explicat que està treballant amb altres comunitats autònomes per trobar l’instrument jurídic que permeti a governs autonòmics restringir un dret fonamental com és el de la mobilitat amb una mesura que “afecta el nucli de la llibertat pròpia de la persona”. Sàmper reconeix que “la competència” per limitar aquesta llibertat “de forma constitucional” és de l’estat espanyol, i que ell seria partidari d’una cessió competencial que permetés a les comunitats actuar tenint en compte determinats índexs de contagi o ocupació a les UCIs. El conseller s’ha mostrat “convençut” que l’Estat trobarà una solució i ha remarcat que cal tenir l’instrument disponible “ni que sigui al calaix per si s’han de prendre mesures àgils i ràpides”.

Comentaris

    Para el Govern de nuestra República es una medida extraordinariamente relevante 03/05/2021 2:13 pm
    Por tanto, cualquier duda al respecto es una manifestación de fascismo. No hi ha res més a dir.
    ciutadà 02/05/2021 8:50 pm
    Aquesta tabola del confinament sembla que vulgui donar a entendre que a les nits el virus és més actiu. Vaja, que és un virus aficionat a la disbauxa nocturna.

Nou comentari