El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
“Un dret aconseguit”: els transsexuals s’identificaran amb el nom sentit al transport de Tarragona
  • CA

Pas endavant pel col·lectiu LGTBI a Catalunya. Les persones transsexuals podran incorporar el seu nom sentit als títols personalitzats del sistema de mobilitat de Tarragona. “És un dret aconseguit”, afirma en declaracions al Món David Tello, president de la delegació catalana de Chrysallis, l’associació de famílies de menors transsexuals.

“Les persones transsexuals es troben en situacions quotidianes on sempre han de donar explicacions perquè als documents no surt el seu nom sentit”, explica el president. La iniciativa començarà a funcionar el proper dilluns 15 de juliol. Segons el govern, aquesta mesura vol garantir la igualtat efectiva de drets de ciutadania. En aquest cas, s’aprova quasi tres mesos després que se signés el mateix conveni a l’ATM de Lleida i quatre mesos després de fer-ho a Girona.

 

Reptes de la quotidianitat

David Tello és policia i pare d’un noi transsexual de 17 anys. “Quan va néixer ens van dir que teníem una nena i li vam posar nom -relata-. Imagina’t haver d’escoltar un nom amb el qual no t’identifiques i, ara que tens el trànsit complet i que tothom s’adreça a tu pel teu veritable nom, encara has de donar explicacions quan puges a un bus, quan reps les notes o demanes llibres a la biblioteca”.

El president celebra la possibilitat de poder modificar el nom dels menors transsexuals en els carnets de biblioteca, documents escolars i targetes sanitàries però recorda que encara hi ha molt camí per recórrer en àmbits socials, educatius i laborals. “S’identifiquen amb noms que no estan registrats enlloc –diu Jordi Vito en declaracions al Món. Ell és membre de Chrysallis i pare d’un nen transsexual-. Per això és important, és la seva quotidianitat i són petits reptes que ja tenen superats”.

La proposta del govern i l’Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM) de Tarragona és una de les mesures de la llei 11/2014 per a garantir els drets del col·lectiu LGBTI i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. El govern pretén donar resposta a una necessitat del col·lectiu que encara no se soluciona a l’àmbit nacional, ja que el canvi de nom i sexe al DNI moltes vegades esdevé una missió impossible per a diverses famílies. “Nosaltres vam aconseguir-ho quan el nostre fill tenia 9 anys –explica Tello-. Vam haver d’esperar molt però el meu fill ara és feliç i estem orgullosos d’ell”.

 

Dades alarmants

Les persones transexuals van ser el segon col·lectiu més afectat per agressions LGTBIfòbiques l’any 2018, segons l’informe de l’Observatori contra l’homofòbia. Dels 113 casos que va registrar l’entitat, el 24,8% van anar dirigides a les persones transsexuals, xifra que, al llarg dels darrers informes, ha anat en augment –l’any 2017 eren 17,1%; el 2016, 14,3% i, el 2015, 13,3%. Només a Catalunya hi ha registrades 2.000 persones amb el procés de trànsit complet. La iniciativa ha comptat amb la col·laboració dels departaments de Treball, Afers Socials i Famílies així com el de Territori i Sostenibilitat.

A Catalunya, les persones transsexuals poden canviar el nom de sentit als títols de transport, targetes sanitàries i documents universitaris però destaca la manca d’una llei pròpia de protecció a la població transsexual. Andalusia, València, Canàries i el País Basc compten amb legislacions dirigides exclusivament a la protecció i reconeixement de les persones transsexuals mentre que a Catalunya només està en vigor la llei 11/2014 que engloba a tot el col·lectiu LGTBI.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa