Els països de la UE comencen a fer servir el certificat Covid

La mesura ha entrat en vigor a set països europeus i s'implantarà dilluns vinent a l'Estat espanyol

Un total de set països de la Unió Europea, entre ells Alemanya, Grècia i Dinamarca, han començat aquest dimarts a emetre els primers certificats europeus que permetran als turistes viatjar sense restriccions quan puguin demostrar que han estat vacunats contra el coronavirus, que tenen una prova negativa recent o que han superat ja la malaltia.

Són el primer grup de països en posar en marxa el sistema europeu per emetre certificats europeus i verificar la seva validesa, però s’espera que en els pròxims dies s’hi sumin d’altres com Espanya, que preveu fer-ho dilluns que ve, 7 de juny, tal com anunciar recentment el president de govern espanyol, Pedro Sánchez.

Per ara en formen part Bulgària, República Txeca, Dinamarca, Alemanya, Grècia, Croàcia i Polònia, encara que en casos com l’alemany es tracta d’una entrada gradual, ja que de moment només dispensen el certificat en algunes de les seves regions o certifiquen només una de les tres possibles opcions.

En vigor formalment per a tota la UE a partir de l’1 de juny, la nova plataforma europea preveu un període de transició per als països més endarrerits perquè puguin sumar-se a el projecte fins a mitjans d’agost.

El titular del Certificat Covid Digital de la UE podrà demostrar durant els seus desplaçaments dins de la Unió Europea que no suposa un risc per a la propagació de virus perquè està vacunat, s’ha recuperat recentment de la malaltia o compta amb una prova negativa recent.

Gratuït i amb la possibilitat d’activar el “fre d’emergència”

El document, gratuït i en diversos idiomes, oferirà informació mèdica bàsica sobre la situació del viatger pel que fa al coronavirus, però no permetrà ni l’intercanvi ni l’emmagatzematge de dades personals durant el procés per verificar la seva autenticitat quan el titular ho mostri per viatjar.

També s’espera que no s’ imposin restriccions addicionals com ara el compliment de quarantena o la realització de proves PCR addicionals a l’arribar a un altre país europeu, tot i que al tractar-se de competències exclusivament nacionals tot dependrà de la decisió de cada govern.

De fet, els Vint han acordat un “fre d’emergència” per poder reimposar amb urgència restriccions si es detecta un alt risc de contagi o propagació de noves variants perilloses des d’un país concret. En nom de la coordinació dels països que donessin aquest pas han de notificar els canvis tant a la Comissió Europea com als seus socis a la UE i garantir que són mesures proporcionades i no discriminatòries.

Precisament aquest dilluns, Brussel·les va plantejar una sèrie d’aclariments sobre el reglament que regula el certificat europeu per facilitar la seva aplicació, però també per cridar a les capitals a iniciar una retirada gradual de totes les mesures restrictives de viatge, no només per als titulars del certificat sinó també per a aquells que tot i no comptar amb aquest títol viatgin des d’àrees de poc risc (zones ‘verdes’ o ‘taronges’).

Així, l’Executiu comunitari aclareix que el certificat per a vacunats serà vàlid a partir dels catorze dies d’haver completat la pauta d’immunització (dues dosis en totes les vacunes excepte la de Janssen, que és unidosi) i proposa que el certificat per als que s’han recuperat de la infecció sigui vàlid durant 180 dies.

La Comissió, a més, apunta que les PCR vinculades al certificat puguin fer-se fins a 72 hores abans de el viatge i anima que els Estats membres vagin acceptant test ràpids d’antígens a mesura que la seva efectivitat augmenti, amb una validesa de 48 hores abans de el viatge .

En qualsevol cas, es tracta de recomanacions de l’Executiu comunitari que els Vint poden comprometre’s a seguir –les analitzaran aquest dimecres a nivell d’ambaixadors per primera vegada– però no estan obligats a seguir-les.

Comentaris

    jac jou 02/06/2021 7:27 am
    Totalment il·legal , (no es obligatòria la vacuna) cada vegada retallant drets i tots beeeeeeeeeeeee

Nou comentari