SOS Racisme recull 571 casos d’abusos policials a Catalunya des del 1999

L'entitat reclama un reconeixement institucions de "l'existència de racisme" als cossos policials

El Servei d’Atenció i Denúncia de SOS Racisme ha recollit 571 casos de “racisme policial” a Catalunya des del 1999, any en què van començar a sistematitzar les dades, d’un total de 2.514 casos assumits, fet que representen el 23%. En un comunicat, l’entitat ha denunciat que la “impunitat policial” prova la “naturalesa estructural” del racisme a Catalunya. De fet, segons ha informat l’entitat, del total de casos, només en quatre ocasions s’ha condemnat un agent de policia, i en cap s’ha aplicat l’agreujant de racisme o s’ha contemplat com a delicte d’odi. SOS Racisme ha demanat a les administracions un “reconeixement institucional de l’existència de racisme als cossos de seguretat” i la implantació de mecanismes de control i avaluació.

SOS Racisme creu que calen “canvis profunds en la conceptualització de la seguretat” i un estudi “transparent” de les situacions que consideren sistèmiques. Es tracta, segons l’entitat, d’identificacions basades en perill racial i acusacions “desproporcionades” d’atemptat a l’autoritat “per cobrir possibles abusos sostinguts per la impunitat policial”. L’organització considera que la “violència policial” a Catalunya i a la resta de l’Estat “no són casos aïllats, puntuals o accions perpetrades per pomes podrides”, sinó conseqüència d’un “racisme d’Estat sistèmic” en el qual les forces de seguretat en són “el braç executor”.

A més, remarquen que hi ha “factors estructurals” que dificulten la denúncia d’aquests casos, entre les quals la situació d’indefensió en què es troben aquestes persones, que “sovint” es troben amb una “contra-denúncia confeccionada pels agents”; que el sistema judicial “atorga la presumpció de veracitat a la versió policial”, mostra “reticències” pel que fa a la motivació racista i “qüestiona constantment” la versió de la víctima; i “la manca de reconeixement institucional de les pràctiques racistes dins dels cossos policials”.

L’entitat explica quatre casos, dels anys 2006, 2014, 2017 i 2019, en què s’ha condemnat un agent de policia, però en cap cas amb l’agreujant de racisme, però n’afegeix altres nou, casos entre els anys 2009 i 2016, en què denuncien que hi ha hagut “impunitat”.

Nou comentari