Sanitat proposa reduir la quarantena de 14 a 10 dies en casos lleus o asimptomàtics

Els afectats hauran d’estar almenys tres dies sense símptomes o que la PCR inicial s’hagi fet abans de deu dies

Sanitat ha proposat a la ponència d’alertes reduir la quarantena de 14 a 10 dies en casos lleus o asimptomàtica. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat que els estudis recents demostres que en les persones que tenen pocs símptomes o que no en tenen el virus perd capacitat de transmissió abans. La mesura, que feia setmanes que s’estava estudiant, s’ha debatut amb les CCAA i fixarà algunes condicions. Entre elles, que els afectats hagin estat almenys tres dies sense símptomes i que la prova PCR inicial s’hagi practicat més de deu dies abans del moment d’aixecar l’aïllament.

Malgrat això, Simón ha dit que seran els serveis mèdics els que hauran de valorar cada cas i decidir si la quarantena es pot reduir o no. “Serà un benefici substancial que si s’aplica bé no ha d’implicar més riscos”, ha insistit.

En relació als turistes, ha dit que “no s’ha de tenir por als viatgers”: “S’han de controlar igual que es controlen la resta de persones que poden tenir símptomes”. En aquest sentit, ha dit que ja s’estan prenent mesures i que se n’adoptaran més. “S’han de mantenir certa tensió però no ens ho hem de plantejar amb angoixa”, ha insistit.

“Les coses van bé però podrem mantenir la calma mentre entre tots aconseguim mantenir les mesures de control per evitar que el risc no es converteixi en una onada epidèmica”, ha insistit.

No recomana moviments entre CCAA

Sobre la fi de l’estat d’alarma, Simon ha dit que a partir de diumenge ja no es podrà controlar la mobilitat i que dependrà de les CCAA. “No es pot restringir però és recomanable no moure’s entre comunitats si no és necessari fins que estiguem a un nivell de transmissió proper a 0, que estem aprop”, ha afegit.

També ha dit que les CCAA podran fer legislacions més específiques més enllà del decret de nova normalitat relacionats, per exemple, amb l’oci nocturn o amb esdeveniments massius.

Simón ha recordat que encara hi ha brots però que l’epidèmia està “controlada”, tot i que encara hi ha riscos. “Anem molt bé però encara hi ha riscos”.

Nou comentari