El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Salut deixa de fer PCR als contactes i farà tests d’antígens
  • CA

El Departament de Salut farà tests ràpids als contactes de les persones que hagin donat positiu per coronavirus amb l’objectiu de detectar nous contagis. En un document dirigit als professionals sanitaris, la Generalitat també insta – en el cas de l’àmbit educatiu de la secundària – als alumnes a fer-se ells mateixos l’extracció nasal de mostra, això sí, supervisats pels seus docents. Tot plegat s’emmarca en una fase de “mitigació” lligada estretament a l’evolució de la pandèmia a Catalunya.

Des del departament apunten que l’aposta per fer les proves als contactes estrets es manté, però donat “l’augment de casos a la comunitat” es realitzaran a partir d’ara mitjançant testos ràpids. En aquest sentit, obre la porta a plantejar la possibilitat de disposar de punts fora dels Centres d’Atenció Primària (CAP) i mantenir “circuits interns” amb separació de les malalties respiratòries.

[r:1]

Salut recorda que un cop fet, el resultat negatiu d’un test no eximeix a la persona de fer la quarantena encara que no presenti símptomes. Pel que fa als gestors de contactes, aquests no realitzaran trucades de seguiment als contactes dels grups de convivència dels escolars. Seran, doncs, els mateixos centres que informaran els pares i mares dels contactes sobre el temps i les mesures que han de seguir.

Els canvis arriben després que en les darreres setmanes s’hagi produït certa saturació en alguns centres hospitalaris. Tot plegat derivat de l’important augment de casos de covid-19 a tot Catalunya. Els anomenats testos ràpids, “antígens” permetrien accelerar els resultats i evitar esperes de diversos dies.

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha celebrat aquest dilluns aquesta decisió, argumentant que d’aquesta manera “es guanya rapidesa” a l’hora de detectar més positius. No obstant, ha alertat que en cas que algú no presenti símptomes, és més difícil que la prova li detecti el positiu en aquella persona. Ara bé, “si els pacients tenen símptomes, la prova és molt fiable“, ha reconegut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa