El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els quatre polvorins de la Covid-19 a Catalunya
  • CA

Les ciutats de Manlleu, Salt i Tortosa o la comarca de la Segarra són alguns dels principals polvorins de la Covid-19 a Catalunya sobre els quals Salut Pública hi té el focus posat, sense intenció de retirar-lo, perquè de la seva contenció depèn també que la pandèmia no es descontroli a la resta del país. Catalunya presenta registres diversos en diferents indrets perquè les característiques dels contagis o brots tenen orígens molt diversos. A l’hora de buscar les causes d’aquests contagis i determinar la raó per la qual les corbes en alguns llocs semblen enquistades, s’ha de tenir en compte les condicions socioeconòmiques de l’escenari. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, és taxatiu en aquest sentit: “Després de la pandèmia caldrà invertir en educació”, afirma. Només una ciutadania en condicions per procurar-se unes condicions de vida dignes pot superar una pandèmia.

Un cas paradigmàtic en aquest sentit seria el de Salt, ciutat que presenta una situació complicada i de risc sostinguda en el temps. Des del 2 d’agost passat té un risc de rebrot a un nivell molt alt. La primera setmana d’agost l’índex superava lleugerament els 200 punts. Durant tot el mes no va fer res més que augmentar fins a situar-se en 1.129 la setmana de l’1 de setembre. Posteriorment s’ha anat reduint la taxa, però mantenint-se en nivells alarmants. De moment, no s’ha trobat la manera de reduir aquest índex del risc de rebrot, que aquesta primera setmana d’octubre continua disparat en 874 punts.

[r:6]

Salut sosté que la situació a Salt és complicada perquè el nivell socioeconòmic dels barris més afectats és baix i presenten situacions vitals precàries. Això suposa que es faci difícil fer aïllaments o que moltes persones no puguin permetre’s el luxe de no anar a treballar. Per això mateix Salut Pública està tenint dificultats per estabilitzar la situació. Tot i que s’hi han pres mesures des de fa temps, els índexs segueixen pels núvols, per això aquesta setmana el Govern ha anunciat que reforçarà les mesures amb la intervenció de voluntaris, en conveni amb a Creu Roja, perquè facin una tasca informativa entre la comunitat. Els cribratges continuaran, però Argimon ha advertit que la situació en aquests moments “és un perill per a la població”.

Manlleu també s’enquista

El brot de Manlleu també resulta complex i també s’està enquistant. Salut, a banda de les mesures que ja hi té decretades, desplegarà voluntaris que facin una tasca com la que tenen encomanada a Salt. És el que el departament anomena “control de situacions”. “En alguns sectors és difícil arribar bé perquè no segueixen les nostres rodes de premsa”, deia aquesta setmana el subdirector de vigilància epidemiològica, Jacobo Mendioroz. “La informació a peu de carrer pot ser important”.

Nens amb mascareta en una escola a Manlleu (ACN)

Nens amb mascareta en una escola a Manlleu (ACN)

A Manlleu, tot i que es manté en un índex molt alt, de 642 punts, ha experimentat un descens, però l’alerta encara es manté encesa. La setmana del 22 de setembre el risc de rebrot s’havia situat a 1.172. Aquesta ciutat d’Osona va entrar la setmana del 30 d’agost a nivell de rebrot molt alt, amb un 276, i entre el 19 d’agost i l’1 d’octubre no va baixar de 1.000.

Creuant els dits per Tortosa

Un altre punt del territori que presenta índexs elevats és Tortosa, però la situació a la ciutat, insisteix Salut, està ara per ara controlada. De fet, la darrera setmana, el 80% dels nous casos diagnosticats a la ciutat procedien del brot de l’escorxador de Roquetes, que és el que ha fet disparar els números al Baix Ebre. El risc de rebrot a la capital d’aquesta comarca és ara de 719, però en setmanes prèvies ha estat reiteradament sobrepassant el límit de 1.000. Salut posa d’exemple el brot de Tortosa com un cas en què les estadístiques d’un territori que estava en situació favorable es poden disparar de la nit al dia.

Accés tancat a un parc infantil a Tortosa (ACN)

Accés tancat a un parc infantil a Tortosa (ACN)

En aquest cas, va ser a causa d’un contagi massiu en una empresa. El brot es va detectar aviat però encara hi ha temor que es pugui expandir entre la comunitat, és per això que Salut també té previst desplegar voluntaris, com en el cas de Salt i Manlleu per fer una tasca informativa a peu de carrer. El fet que la majoria de nous diagnòstics es tracti de casos asimptomàtics dificulta també el control perquè aquestes persones fan vida normal. Els cribratges i intensificar la recerca és primordial. “Buscar, buscar i buscar”, repeteix Josep Maria Argimon.

[r:1]

Dispersió de casos a la Segarra

La comarca de la Segarra també és un maldecap per als responsables de Salut. Asseguren que de moment no es pot parlar de brot, però sí d’un augment de casos molt disseminat entre empreses, escoles i personal sanitari. Aquest increment en aquesta comarca estaria relacionat amb la festa major de Cervera. Malgrat no celebrar-se oficialment, hi ha hagut mobilitat lligada a la festivitat i Salut relaciona aquest moviments amb l’augment de contagis. Els cribratges escolars i els aïllaments seran fonamentals per mantenir la situació en aquest punt sota control.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa