El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un privatitzador de l’ATLL s’associa ara a ajuntaments que volen municipalitzar l’aigua
  • CA

La trajectòria de Leonard Carcolé, que va assolir projecció pública amb el procés de privatització d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL) i la polèmica concessió a Acciona tombada pels tribunals, ha fet un nou salt. De fet, és gairebé un gir de guió: si en aquell moment va propiciar una privatització des de la Generalitat, ara dona suport a la municipalització de l’aigua des de l’empresa privada. L’home que va presidir l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la mateixa ATLL abans de privatitza-la –com a part de l’equip de Lluís Recoder al govern d’Artur Mas– ha associat ara el seu nom i el de la seva consultoria, Capiol, als ajuntaments més actius en la reclamació de la municipalització de l’aigua a Catalunya.

L’Ajuntament de Barcelona, amb la figura d’Eloi Badia, regidor de Transició Ecològica d’Ada Colau, és dels més reivindicatius en aquest moviment. I a més a més Badia és vicepresident de l’Àrea d’Ecologia de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Carcolé i Badia van coincidir fa dues setmanes al primer Congrés per la Gestió Pública del Servei d’Aigua, organitzat per l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP) i celebrat a Terrassa. Segons la mateixa web de l’AMAP, Carcolé va impartir un dels tallers de la trobada, en què es va parlar de les tarifes de l’aigua per als ajuntaments interessats en la gestió municipalitzada. Carcolé va fer la seva exposició en representació de la seva empresa consultora, Capiol Infraestructure & Asset Management. De fet, la mateixa Capiol ha elaborat una “guia ràpida” de 21 pàgines amb indicacions i recomanacions per a aquests ajuntaments, un document que està penjat a la web de l’AMAP i titulat Càlcul de la tarifa de l’abastament del servei d’aigua potable.

Paral·lelament, a la web de Capiol s’explica la trajectòria de Carcolé, que “va ocupar els càrrecs de Director General del Grup Agbar (avui Suez) a Catalunya” i que “també va ser Director General de l’Agència Catalana de l’Aigua”. I assenyala obertament que va “liderar la privatització dels recursos hídrics per un total de 1,5 mil milions d’euros”. Actualment, una de les línies de negoci de Capiol és assessorar ajuntaments que volen municipalitzar l’aigua, una tasca qüestionada per veus del sector que es queixen que els seus informes van sempre en la direcció d’aconsellar una operació que és molt complicada. La legislació estableix que les administracions que vulguin gestionar directament serveis públics, sense la participació d’empreses privades, han de garantir que ho faran de manera eficient i han d’aportar informes que ho corroborin, però l’elaboració d’aquest informe ha de partir de la neutralitat per part dels assessors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa