Les presons recuperen a partir de dilluns els vis a vis

Properament també es recuperaran les visites d'entitats col·laboradores i les sortides programades

Els nou centres penitenciaris de Catalunya preveuen permetre de nou els vis a vis a partir de dilluns vinent, sempre que totes les regions sanitàries estiguin en fases 2 o 3, tal i com proposa el Departament de Salut. Es tracta de les visites íntimes amb les parelles sentimentals, les visites familiars amb un màxim de quatre persones i les visites de convivència amb la parella i fills de fins a 10 anys. Són les comunicacions que van quedar suspeses el passat 13 de març per evitar la propagació del coronavirus a les presons.

La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha adoptat mesures extraordinàries per a la represa dels contactes amb l’exterior per minimitzar el risc de contagi entre interns i professionals. Tots els centres estan sent equipats amb càmeres tèrmiques i pistoles-termòmetre per al control de temperatura a distància. Els visitants passaran per aquests controls als accessos, i se’ls facilitaran guants i mascaretes d’ús obligatori. Les presons també recuperen de manera progressiva l’entrada d’entitats col·laboradores externes de voluntariat i de les diferents confessions religioses, interrompuda des del començament de la pandèmia.

Fins ara, les úniques comunicacions presencials que s’havien pogut reprendre havien estat les que tenen lloc als locutoris de vidre, i amb limitacions. Només accedeixen dues persones per cabina, en lloc de les quatre permeses habitualment, i s’espaien les visites per facilitar-ne la neteja després de cada comunicació. També s’han condicionat els espais on les famílies s’esperen per accedir a les comunicacions i per entregar paquets, amb senyalització per facilitar el distanciament social. El Pla de desconfinament de les presons preveu, en la darrera fase, la recuperació de les sortides programades i els permisos ordinaris, que són a l’entorn de 1.318 al mes en el conjunt dels centres. Aquest pas es preveu per a finals de juny.

Proves PCR per a tots els professionals

Tot i que els departaments de Salut i Justícia han establert que l’avenç d’una fase a la següent estarà marcat per l’estat de l’emergència sanitària a l’exterior, el criteri pot canviar en funció de l’evolució del nombre de positius entre interns i dels contagis entre professionals. En qualsevol cas, sempre serà una decisió avalada per l’autoritat sanitària. Salut està fent proves diagnòstiques a tots els professionals dels centres penitenciaris i dels centres de justícia juvenil, i també a tota la població reclusa, en el marc del programa de proves massives anomenat Orfeu.

A hores d’ara, i des de l’inici de l’emergència, 88 interns han donat positiu per coronavirus. N’hi ha 79 de donats d’alta. Dels altres nou, tres estan al seu domicili en aplicació de l’article 86.4 del reglament penitenciari, cinc són a la infermeria de Brians 1, i un a la de Mas d’Enric. També s’han confirmat 158 casos positius de coronavirus entre els funcionaris, dels quals 53 ja han estat donats d’alta.

Nou comentari