Pols de Mitjà i altres científics amb el Govern per crear un comitè d’experts independent

Consideren que caldria reunir professionals de diversos camps i apostar per la màxima transparència

Diversos científics catalans han manifestat aquest diumenge a través de les xarxes socials la necessitat que Catalunya disposi d’un comitè independent d’experts multidisciplinari que abordi la situació de la pandèmia i els reptes que suposa.

Helena Legido-Quigley, investigadora en salut pública a Singapur, ha iniciat el debat llençant pregunta entre altres científics sobre si existeix un comitè independent català amb “els millors experts, amb actes del que es debat i un web on es comparteixi l’evidència i s’expliqui com ha influenciat aquesta en la presa de decisions”.

Un dels primers a respondre ha estat l’epidemiòleg Oriol Mitjà confirmat que aquest comitè d’experts independent “no existeix”. El doctor explica que “s’han fet 3-4 reunions informals amb el Govern, però sense actes ni assignació de tasques o responsabilitats”. “Hem demanat en múltiples ocasions que hi hagi un comitè independent i crec que mereix la pena tornar-ho a intentar”, ha afegit l’epidemiòleg.

Leguido-Quigley respon que “seria molt bona idea tornar a intentar-ho” perquè, segons opina “estem en un moment en què tota l’expertesa és necessària”.

Al debat s’hi ha afegit el físic de la UPC David Pino, un els membres de l’equip d’investigadors que facilita anàlisi de dades al Govern sobre l’evolució de la pandèmia. Pino es dirigeix a Mitjà: “Els científics que us heu reunit amb el Govern les vegades que menciones, probablement no formàveu part d’un comitè constituït oficialment, però, de facto, sou un grup d’experts que heu assessorat al Govern. I pensava que éreu intendents. No es així?”

Favorable a la creació del comitè independent és també el físic de la URV Àlex Arenas, que també s’ha pronunciat sobre aquesta discussió a Twitter.

 

Per la seva banda, l’investigador de la Universitat d’Oxford Dani Prieto-Alhambra, proposa coma model el britànic que, a banda d’un comitè oficial, disposa d’un altre independent que fa comprovacions paral·leles i discuteix públicament.

El Govern no disposa d’un comitè d’experts, però considera els professionals de la seva pròpia estructura com experts en cada matèria. A banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que l’intercanvi de parers amb experts el manté ella i la resta de persones que treballen pel departament que dirigeix.

Comentaris

    Aragones nomes serveix per ampliar cementiris... 15/12/2020 12:18 am
    I forrarse amb la corrupcio del Junqueras de Ferrovial, el GURTEL CATALA. Robar i matar, Esquerra d'assassins o lladres
      Aragones nomes serveix per ampliar cementiris... 15/12/2020 12:18 am
      I forrarse amb la corrupcio del Junqueras de Ferrovial, el GURTEL CATALA. Robar i matar, Esquerra d'assassins o lladres

Nou comentari