El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament aprova el decret llei sobre habitatge
  • CA

El Parlament ha aprovat el decret llei per millorar l’accés a l’habitatge amb els vots de JxCat, ERC, comuns i la CUP. El grup PSC-Units s’hi ha abstingut mentre que Cs i PPC hi han votat en contra. És el segon decret sobre habitatge del departament de Territori de la legislatura, el primer el va retirar abans de debatre’s al ple del Parlament perquè no tenia garantida la seva aprovació. En el marc del ple del Parlament, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha defensat que el decret dona una “resposta ferma i transversal” a les necessitats de la societat catalana i l’ha qualificat “d’imprescindible” per renovar “de forma consensuada” el marc legislatiu del dret a l’habitatge.

Així mateix, el conseller ha defensat que s’hagi de fer a través d’un decret llei en comptes d’un projecte de llei que comporta més debat al Parlament. “El país no pot esperar el temps de l’elaboració d’una llei ordinària. Calia acudir a aquest procediment de decret llei i poder-lo convalidar amb urgència”, ha afegit. En aquest sentit, Calvet ha explicat que el Govern no és partidari de tramitar el decret, un cop aprovat, a través d’un projecte de llei.

La portaveu de CatECP Susanna Segovia ha defensat que un cop aprovat ara el decret s’ha de desplegar i que, per això, calen recursos. Així mateix, ha demanat al Govern que sigui “contundent” a l’hora d’exigir la seva aplicació i transmeti el missatge que hi haurà sancions si s’incompleix la normativa.

La diputada de la CUP Maria Sirvent ha explicat el vot a favor amb l’argument que “les millores són necessàries” tot i considerar que es tracte de “mesures de mínims”. En la mateixa línia que els comuns, Sirvent també ha afirmat que les millores s’han introduït gràcies a la “pressió i mobilització popular”. A més, ha criticat que el decret no soluciona la manca de parc d’habitatge públic.

La diputada de PSC-Units Rosa Maria Ibarra ha criticat que el decret “defuig” de les responsabilitats en habitatge i que “no afronta de manera decisiva” la situació. “Compartim els objectius però cal bona legislació i recursos”, ha afegit dirigint-se al Govern per argumentar l’abstenció dels diputats socialistes.

Per la seva banda, el diputat de Cs Sergio Sanz ha denunciat que el Govern busca “rèdit electoral” amb el decret llei mentre que el diputat del PPC Santi Rodríguez s’ha mostrat en contra de la via de la regulació en l’àmbit de l’habitatge.

Una de les principals mesures del decret llei és l’establiment d’un lloguer social obligatori per a aquelles persones que acreditin una situació de vulnerabilitat i se’ls acabi el contracte de lloguer o es trobin en processos de desnonaments. Així, els grans tenidors amb inquilins sense contracte de compra ni lloguer, estaran obligats a oferir-los un lloguer social en cas que acreditin trobar-se en una situació de vulnerabilitat.

A més, el decret preveu expropiar als grans tenidors els pisos desocupats durant més de dos anys, amb un preu un 50% inferior. Es considerarà grans tenidors els propietaris d’almenys quinze habitatges.

El decret llei també estableix un únic preu de compra i lloguer social a tots els municipis de l’Àrea Metropolitana. D’aquesta manera, per exemple, un lloguer social a Sant Cugat tindrà el mateix import que un a Ciutat Vella.

Per incidir en el preu del lloguer d’habitatges lliures, amb aquest decret el Govern preveu implementar ajuts i bonificacions per als arrendadors amb rendes inferiors a l’Índex de Preus de Referència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa