El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La crisi de matèries primeres deixa penjades les obres d’un hospital
  • CA

L’empresa adjudicatària de fer les obres d’ampliació del bloc quirúrgic i l’hospital del dia de l’ICO del Trueta de Girona ha renunciat al projecte per l’encariment dels materials de construcció. Aquest març el Govern va adjudicar les obres a l’empresa Vialitat i Serveis SL per 13,5 milions d’euros, informa l’agència ACN. A l’octubre, però, l’empresa demanava revisar el contracte per l’encariment de les matèries primes i a finals de novembre va anunciar la renúncia al projecte. Per aquest motiu la mesa de contractació ha publicat que la licitació queda deserta i caldrà començar el procés de contractació de nou. El president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, ha demanat per Twitter resoldre aquest procés “amb la màxima urgència”.

La pandèmia ha posat de manifest la creixent interdependència econòmica en un context globalitzat, com demostra l’actual crisi de matèries primes per l’acaparament de subministraments per part d’algunes potències mundials. Per fer front a la pandèmia, la Xina està mantenint les matèries primeres per garantir el propi consum i el dels seus socis comercials. El liti, el cobre, el zinc o l’alumini són alguns dels materials que s’han encarit en aquest context. Una de les principals conseqüències d’aquest acaparament és el dèficit de matèries primeres per a la producció en els mercats com l’europeu. Segons l’anàlisi del Banc d’Espanya en el seu últim informe trimestral, l’escapament de les matèries primeres està impedint que les empreses fabricants europees puguin respondre a la recuperació de la demanda que s’està donant després de les restriccions sanitàries.

A aquest problema que afecta ara les obres d’un hospital a Catalunya ja s’hi va referir el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una compareixença davant de la comissió parlamentària de Salut. En aquella ocasió va manifestar que el sistema sanitari català es veia afectat en múltiples vessants per diferents circumstàncies actuals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa