El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Entra en vigor el nou impost dels conductors catalans
  • CA

A partir d’avui entre en vigor un nou impost que afectarà als catalans, concretament als conductors. Es tracta d’un impost sobre el CO2 que hauran de pagar totes aquelles persones que tinguin un vehicle que generi més de 120 grams de diòxid de carboni per quilòmetre. Segons els càlculs de la Generalitat, els conductors de cotxe hauran de pagar uns 30 euros anuals, mentre que els furgonetes contribuiran aproximadament amb 16 euros l’any, i les motos amb 10 euros de mitjana cada 365 dies.

Els conductors ja poden accedir a la pàgina web de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) per consultar quants diners hauran de pagar en funció de quant contamina el seu vehicle. Els passos són molt senzills. Només cal introduir la matrícula del vehicle, el DNI del titular del cotxe, moto o furgoneta, i un número de telèfon al qual s’enviarà un missatge de text per entrar dins del portal i consultar el padró.

Hi ha diverses maneres de pagar aquest impost. Es podrà pagar a través de diversos canals, com la pròpia seu electrònica de l’ATC, a través del telèfon ‘ATC us truca’, a les entitats financeres que col·laboren amb l’Agència Tributària, i a les oficines de Correus. Qui ho vulgui, ja pot fer el pagament d’aquest impost.

L’impost es va aprovar l’any 2017, encara que no hagi entrat en vigor fins ara. Es va fer dins la llei sobre el canvi climàtic i, tal i com va explicar aquest dimarts la secretària d’Hisenda, Marta Espasa, als micròfons de Catalunya Ràdio, l’impost té dues grans funcions: conscienciar els ciutadans sobre la importància de cuidar el medi ambient i destinar aquests diners a projectes mediambientals que pretenen combatre l’escalfament global i la situació climàtica actual. La Generalitat calcula ingressar 65,9 milions d’euros aquest any, i 150 en el futur. Aquest impost el pagaran tots els cotxes que existien a 31 de desembre del 2020. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa