El Regne Unit vigila una mutació de la variant Delta que és un 10% més transmissible

Les autoritats sanitàries del Regne Unit estan atentes a una mutació de la variant Delta que ha estat identificada recentment. El govern britànic vigila d’a prop la nova mutació que es creu que és un 10% més transmissible que la variant original, enmig d’una nova escalada de casos de covid-19 que s’està registrant al país. La mutació ha estat batejada amb el nom de AY.4.2 i va ser descoberta per científics en el marc d’investigacions sobre l’evolució de la variant Delta, la dominant al Regne Unit actualment després d’arribar procedent de l’Índia a principis del 2021.

D’acord la premsa britànica, s’ha observat que l’AY.4.2 s’està expandint per Anglaterra, tenint en compte dades de finals de setembre de la UK Health Security Agency (UKHSA), que assenyalaven que un 6% dels casos corresponien aleshores a aquesta nova mutació. Aquestes informacions apareixen enmig d’un nou augment dels casos. Dilluns es van notificar 49.156 casos, el número més elevat des del passat mes de juliol. La xifra eleva la preocupació pel que pugui passar a l’hivern. La mitjana de casos en els darrers set dies ha estat un 16% superior que la setmana prèvia.

El portaveu oficial del primer ministre britànic, Max Blain, ha declarat que AY.4.2 “és quelcom que estem vigilant de molt a prop” i ha afirmat que “no hi ha evidència que suggereixi que aquesta variant sigui més fàcilment transmissible, però la vigilarem per prendre accions si és necessari”.

Les mutacions de les variants són un fet habitual i es formen quan el virus comet errors quan es replica ell mateix. La variant Delta, ja té 45 mutacions d’aquest tipus, la més comuna de les quals, AY.4, ara compta amb el 70% de tots els genomes de SARS-CoV-2 seqüenciats al món. L’AY.4 ha donat lloc a dues mutacions reconegudes, l’AY.4.1 i l’AY.4.2.

François Balloux, director de l’University College London Genetics Institute, ha declarat a Sky News que mentre AY.4.2 és “probablement un 10% més transmissible”, no és comparable a l’explosió original de la Delta —la qual era almenys un 50% més infecciosa que la variant Alpha quan va arribar al Regne Unit. Aquest expert diu que la infecció d’AY.4.2 no és suficient per explicar l’augment de casos al Regne Unit i afegeix: “Aquí estem tractant amb un potencial petit increment en transmissibilitat que no tindria un impacte comparable en la pandèmia”.

Aquesta nova mutació afecta de moment el Regne Unit i no ha estat classificada en la categoria de “variant de preocupació”, tot i així està sent monitoritzada per la UKHSA i “probablement s’elevarà al rang de ‘variant sota investigació'”, segons Balloux. D’acord amb l’UKHSA, AY.4.2 inclou les mutacions d’espícula A222V i Y145H. Les mutacions no són “candidates òbvies per escapar a la immunitat de les vacunes, una major transmissibilitat o una virulència més elevada del virus”. “Com que l’AY.4.2 encara té una freqüència bastant baixa —ha afegit l’expert—, un augment del 10% en la seva transmissibilitat podria haver causat només un petit nombre de casos addicionals”.

El Regne Unit es manté alerta per l’augment de casos i s’està discutint si el podrà afrontar els mesos d’hivern sense adoptar restriccions. Les autoritats creuen que no caldrà tornar a l’escenari del confinament domiciliari, però és una idea que apareix en els titulars de la premsa del país, on es debat sobre el “pla B” del govern en cas d’un augment de casos que comprometi el sistema sanitari britànic.

Comentaris

    Vendetta Octubre 20, 2021 | 22:51
    Carnet covid ja

Nou comentari