Mitjà destapa la guerra interna al Govern: “Sempre hi havia baralles, xats per criticar i traïcions”

El doctor parla dels "episodis forts d'assejtament escolar" i critica que se n'hagi fet mofa: "És una línia vermella"

L’epidemiòleg Oriol Mitjà acaba de publicar el llibre Un any a cor obert. Relat de tot el que he viscut (Columna) i ho fa deixant les portes del Govern durant els moments més crítics de la pandèmia completament esbatanades. A Mitjà, per acord de Govern del 8 d’abril, se li va encarregar un informe de mesures per a la desescalada, això el va fer entrar en contacte amb diversos membres de l’executiu, una experiència que li va permetre “presenciar” la col·lisió entre JxCAT i ERC per “interessos partidistes”. En una roda de premsa per presentar el llibre aquest dijous, el doctor ha revelat els cops de colze i molt més entre els dos socis de Govern en plena primera onada de Covid: “Sempre hi havia baralles i converses en paral·lel, en xats per criticar, molta deslleialtat entre ERC i JxCAT”. Mitjà acusa ERC d’haver-li “torpedinat” projectes com “el covid pass” i el testeig amb antígens. “Vaig presenciar les traïcions d’ERC contra Junts, perquè jo tenia més contactes amb Junts, però tinc companys d’ERC que m’han explicat que per l’altra banda també n’hi havia de traïcions”, ha afegit.

Mitjà recapitula per explicar que primerament qui li va demanar col·laboració com a investigador independent va ser el Departament de Salut, de qui ha dit que “tenia molt poca capacitat per comprendre el que passava a Catalunya” a les portes de la primera onada. A l’abril, i sota la protecció de Quim Torra i Meritxell Budó, se li va encarregar el document per a la desescalada, amb “eines exitoses per controlar el virus”. En aquell moment comencen els conflictes amb Salut, ha admès. “En paral·lel Vergés engega el procés per un altre document, encarregat a l’Agència de Salut Pública, sabent que estàvem treballant en un altra proposta”. Mitjà acusa Vergés de “pràcticament llançar a la paperera” el document final que ell va lliurar el 21 de juny. La consellera no acceptava la seva proposta i ell es va negar a signar l’alternativa. Segons Mitjà, també es va negar a signar la contraproposta de Vergés el president Quim Torra. Això va provocar la convocatòria d’una reunió d’urgència en la qual la consellera de Salut va justificar per què refusava la proposta de Mitjà. “En aquest moment passo a l’oposició, de científic treballant amb el Govern, a fiscalitzar-lo per veure si compleix les mesures a què s’ha compromès”, ha subratllat.

L’epidemiòleg s’ha endut una considerable mala impressió dels polítics per aquesta amarga experiència. “Als polítics se’ls enfot tot, reben inputs i prenen decisions poc reflexionades i molt influïdes per la urgència, hi ha manca de preparació, no estan suficientment qualificats i tampoc han fet els deures abans”. Sobre l’inici de la pandèmia, Mitjà ha considerat que a Catalunya va fallar el fet que l’exsecretari de Salut Pública, Joan Guix, fos especialista en alcoholisme i drogodependències: “No té totes les habilitats per controlar una epidèmia de malalatia infecciosa i respon com pot”. Pel que fa a Josep Maria Argimon, Mitjà diu que “és molt bo, expert en gestió, i ho va fer molt bé”. L’epidemiòleg ha criticat el fet que el relleu a la secretaria de Salut Pública no es fés fins al cap de dos mesos: “És injustificable que aquest càrrec quedi vacant en plena pandèmia, quan hi havia possibles candidats, alguns d’ERC”.

El llibre també serveix perquè Mitjà, que es defineix com una persona “sentimental i diàfena”, parli d’alguns aspectes íntims, com el fet que pateix de depressió o que quan era petit va tenir “episodis forts d’assetjament escolar”. Precisament per això ha criticat que recentment un programa de Catalunya Ràdio hagi aprofitat un fragment del llibre on fa referència al fet que de petit era “introvertit” i tenia “pocs amics” per “fer-ne mofa”. En la roda de premsa, Mitjà ha explicat que durant l’adolescència va aconsguir dotar-se d’instruments per lluitar contra la introversió i ha considerat que rebre crítiques per qüestions personals com aquesta és “una línia vermella” que no tolera.

Comentaris

  Procicat, una entitat molt fosca 08/04/2021 6:33 pm
  He conegut molt d'aprop la gent d'ERC, són uns ressentits, egòlatres, odien CDC (la van denunciar molts cops sota el lema "si no els vencem a les urnes, els vencerem als jutjats) odien, ara, a Junts, a Puigdemont a Torra, a... No saben dialogar, sols cridar i diria que tampoc saben fer, sols desfer el que fan els altres. A part d'aquests mots, pregunto: QUI FORMA PART DEL PROCICAT? Qui els ha elegit? Com se'ls pot controlar? On és l'Aragonès? Qui em pot dir per què s'iguala el tancament de, per exemple El Barcelonès amb el Moianès. 2milions i mig /deu mil ciutadans; 2.600 positius ahir en front de 15. Quants Moianesos fan falta per arribar a la població del Barcelonès? El Barcelonès cobreix totes les necessitats i té moltes bombolles una al costat de l'altra, el moianès té molta terra, poca gent i cap Metro.
  17
  41
  Respon
   Aquesta és la realitat 08/04/2021 8:06 pm
   Deixi de publicar bestieses. El Procicat depèn del Departament d'interior (JxCAT), tot i que hi pot haver gent de diferents formacions polítiques i altres que no ho siguin de cap. És una estructura complexa on la part tècnica és fonamental. Les decisions no depenen de cap partit.
   25
   11
   Respon
  Ramon 08/04/2021 4:45 pm
  Sensacional. Viu o sofreix en primera persona les traïcions d'ERC però creu que també hi va haver traïcions de Junts per Catalunya... perquè li ho ha dit algú d'ERC! O sigui que en el primer cas en dóna testimoni personal però en el segon es basa en allò que li ha dit un dels traïdors.
  13
  24
  Respon
  Repulsiu 08/04/2021 4:43 pm
  Aquest paio encarna la dictadura tecnòcrata. Sembla com si volgués fer pagar a tota la humanitat l'assetjament de què va ser víctima. Un dèspota sense escrúpols que mira de treure profit i revenja de la covid.
   David 08/04/2021 7:52 pm
   No encarna cap dictadura tecnòcrata. Ell diu el que s'ha de fer des del punt de vista tècnic. És UN dels inputs del govern i la feina del govern és combinar TOTS els inputs i arribar a una conclusió. És greu no poder entendre una cosa tant bàsica.
  LlunyDeCat 08/04/2021 3:44 pm
  Recordeu les paraules d'en Joan Guix (director de Salut Pública) i d'en Padrós (Col.legi de Metges) a l'inici de la pandèmia ? Cal anar a l'hemeroteca. O els articles vergonyosos de la Dra Marina Geli a Nació Digital el febrer i mars 2020. Tota aquesta gent malgrar ésser metges són greument incompetents. Pel que fa a la guerra que es lliuraven ERC i JXCAT cal resumir-la amb les paraules del Dr. Mitjà: "“Als polítics se’ls enfot tot, reben inputs i prenen decisions poc reflexionades i molt influïdes per la urgència, hi ha manca de preparació, no estan suficientment qualificats i tampoc han fet els deures abans”. I això és típic dels països llatins i del sud d'Europa (i de tota l'Amèrica Llatina). Malhauradament teniu una colla de cretins al comandament.
  Veterà antifranquista. 08/04/2021 3:35 pm
  Dr. Mitjà, benvingut al món real. Al podrimener immens que és la política. Aparteu-vos-en, ara que encara hi sou a temps.
  Un milhomes 08/04/2021 3:34 pm
  Les bestieses que va proposar ell no surten al llibre. Fer un carnet a partir d'anàlisis a tota la població. Fer anar els nens a l'escola en dies alterns. Aprofitar-se d'una pandèmia per fer-se publicitat. A banda de fer moltes previsions que no es van complir.
  62
  100
  Respon
  Spelunca 08/04/2021 2:47 pm
  Cada vegada esta mes clar que ERC nomes mira per al partit i les seves cadires i prebendes i no pas per al pais. Anem malament amb aquesta gent, semble que els costa veure el que el pais i la ciutadania necessiten.
  49
  62
  Respon
  Oriol el Xivato 08/04/2021 2:41 pm
  Aquest personatge és com de còmic, i sempre té una excusa per sortir als mitjans. La vacuna li va en contra, i ha d'aprofitar els temps que queda de pandèmia per alimentar el seu ego i vendre un llibre de xafarderies
  107
  110
  Respon
   uno que vive en Tabarnia 08/04/2021 3:34 pm
   sembla que el ego de la Sra Veges, es mes gran que eñ seu nas
  Jo 08/04/2021 1:51 pm
  Os au fixat, que tots els que escriuen un llibre, deixen a ER (sense la C de Catalunya) a l'altura de la merda? MHP Torra, Dr. Oriol Mitjà, MHP Puigdemont, HC Jordi Turull i, mandeixo algun que no he llegit. Por que sera...?
  24
  22
  Respon
   Moltes RATES dins ER, 08/04/2021 4:54 pm
   Dons perquè ER ha sortir "rana", crec que les clavagueres de ñ, han aconseguit infiltrar moltes RATES dins ERC, abans no eren així.
    Robert 08/04/2021 10:02 pm
    El Procicat depèn del Departament de Salut (ER) i no ha fet actes de cap de les reunions que ha fet, per què no se sàpiga qui són els inútils que prenen les decissions. Una cosa absolutament irregular a l'administració, on és obligat aixecar acta i fer-la pública. Són uns xoriços!
   Gent ociosa 08/04/2021 3:27 pm
   Els que no treballen poden escriure llibres per glorificar el seu ego, i criticar els altres.
   65
   23
   Respon
  Ricard 08/04/2021 1:41 pm
  És interessant la sinceritat d'una persona amb projecció pública. Convé ser sincers? Som massa polítics en els nostres manifestacions? En Koeman faria en el seu lloc el mateix? Cal una revisió de la nostra habitual manera de fer i ser més directes per millorar com a societat? Cadascú que s'ho rumiï.
  SantiS 08/04/2021 12:30 pm
  Aquest noi no es pot estar callat. Va marejant la perdiu tot el que pot a veure si aconsegueix treure profit personal i si no li surt bé, comença a criticar a tort i dret. Té tot el dret de fet-ho, es clar que el govern ni ho ha fet bé, tampoc els hoverns d’Espanya, França, Italia i tota Europa no ho han fet bé. Es segur que fent cribatges a consciència es detectarien molts més positius i després aïllant-los de veritat en hotels o residències (que fa un any que estan buits) i fent seguiment seriós per evitar més contagis, estariem molt millor. Així s’ha fet a Corea, Singapur, Taiwan, Xina, Australia i Nova Zelanda amb molt bons resultats. Els governants occidentals han fracasat i ara ho fien tot a les vacunes. En Mitjà, amb els seus comentaris l’únic que fa es enredar i enredar i cercar protagonisme, mirant sols per ell. No ajuda.
   uno que vive en Tabarnia 08/04/2021 3:38 pm
   vols dir que no ajuda? ajuda a obrir els ulls amb el futur president que tindrem que aguantar durant cuatre anys, (esper-ho que no) i no soc de junts, pero amb semblaba mes honest el Sr. Torre que el nan que pense gobernar, crec que la seva missio es fer sants a las posibles victimes del Covid, amb la satisfaccio de ERC
   33
   31
   Respon

Nou comentari