El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La pandèmia desplaça la delinqüència del carrer a internet
  • CA

Els Mossos d’Esquadra porten mesos alertant de l’augment de la delinqüència a l’entorn digital. Així ho demostren les dades de l’Enquesta de seguretat pública de Catalunya, que mostren que dos de cada tres fraus a l’any 2020 es van produir a Internet. La resta d’enganys delictius, que han augmentat exponencialment, es produeixen mitjançant el telèfon i presencialment (12,9%). De fet, el nombre de catalans que ha estat víctima d’una estafa o frau ha augmentat un 79% entre 2017 i 2020, segons l’enquesta publicada pel departament d’Interior de la Generalitat aquest dimecres.

Quatre anys enrere només el 7,7% de ciutadans expressava haver patit alguna mena d’estafa, però enguany aquesta estadística s’ha disparat ara fins al 13,8% de la població. Això suposa gairebé doblar els casos. Mentrestant, la resta de tipologies delictives baixen o es mantenen estables. Així i tot, en conjunt, les noves dades mostren que el percentatge de catalans que diuen haver patit algun delicte creix i arriba fins al 27,6% dels casos, 1,8 punts percentuals més que el 2017.

La Directora General de Seguretat del Departament d’Interior, Sonia Andolz, ha explicat durant la presentació de les dades davant la Comissió d’Interior del Parlament que l’increment de les estafes i els fraus correspon a “la finestra d’oportunitat” que els delinqüents han vist en la pandèmia. Andolz ha apuntat que l’àmbit de fraus, estafes i enganys inclou, per exemple, l’ús indegut de la targeta bancària, la falsificació de les dades o un missatge de phishing.

El fet que avui s’utilitzin més els recursos virtuals per comprar o per altres tasques, ha dit, és coherent amb el fet que sigui l’àmbit que més ha crescut i corrobora una tendència que indiquen informes d’altres policies, com ara Scotland Yard i l’FBI. “Respondrem en conseqüència pel que fa a prevenció, conscienciació i perseguir qui fa el fet delictiu”, ha apuntat.

L’enquesta encarregada pel Govern també mostra que el 6,9% dels catalans apunta haver patit alguna mena de furt o robatori de les seves pertinences, dos punts per sota de les xifres del 2017. Els delictes vinculats a vehicles també haurien afectat menys gent. En concret, el 5,8% de la població els hauria patit, un 1,3% menys que tres anys enrere. Igualment es redueixen lleugerament els catalans que diuen haver estat víctimes d’alguna mena d’agressió (3,9%) i es manté estable el percentatge de la població a qui li han entrat al domicili (2,7%) o a una segona residència (1%).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa