El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La lava del volcà de La Palma redueix la velocitat i potser no arriba al mar
  • CA

Les colades de lava del volcà de la Palma continuen reduint la velocitat a mesura que passen els dies. Una de les dues està parada i l’altra es calcula que es mou a una velocitat de quatre metres l’hora. Per contra, la colada que va arribar al barri de Todoque es continua eixamplant i ja arriba a 500 metres. La directora de l’Institut Geogràfic Nacional a les Canàries, María José Blanco, ha assegurat que això no significa que el procés eruptiu vagi de baixa.

Els experts destaquen que no saben quan acabarà el procés eruptiu, i alguns insisteixen que podria durar mesos. Tot i això, segons ha informat TV3, alguns experts comencen a dubtar que la lava arribi al mar, ja que s’ha reduit molt la velocitat i en algun moment s’acabarà convertint en pedra volcànica quan es refredi.

El volcà de ‘Cumbre Vieja’, a 23 de setembre de 2021, a El Paso, La Palma, Illes Canàries / Europa Press

La lava llançada pel volcà Cumbre Vieja cobreix ja més de 166 hectàrees i ha destruït 350 immobles, segons les últimes dades del sistema d’observació terrestre europeu Copernicus. Però l’últim informe del departament de Seguretat Nacional (DSN), emès a les 08.00 d’aquest matí redueix lleugerament aquesta estimació fins a les 150 hectàrees i els 300 immobles destruïts. El que sí que confirma Copernicus és que es manté l’activitat eruptiva, tot i que el volcà ha entrat en zona d’estabilitat i la velocitat de desplaçament de la lava cap a la costa ha disminuït, de manera que la part més activa, la nord, avança a quatre metres per hora. No obstant això, els fronts d’avanç de la llengua han crescut en alçada i se situen ara entre els 8 i els 15 metres.

La zona afectada per l’erupció del volcà de La Palma vista amb el programa europeu Copernicus / TWITTER COPÉRNICUS

Per altra banda, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) veu “molt poc probable” que en les pròximes hores, almenys dijous i divendres, caigui pluja àcida en alguns punts de les illes més muntanyoses de l’arxipèlag canari, i descarta aquesta possibilitat a la Península i les Balears. Un cop actualitzada la informació de què disposa, l’Aemet rebaixa el percentatge de possibilitats de pluja àcida a les Canàries que va apuntar ahir. Rubén del Campo, portaveu de l’organisme estatal, ha indicat aquest dijous que en cas que caigués pluja àcida seria “un episodi puntual”, i que els aspectes nocius sobre la salut es produeixen quan aquest fenomen es prolonga durant mesos, fins i tot anys, i també depenen de la proximitat respecte al focus d’emissions, en aquest cas el volcà.

Una boca eruptiva expulsa lava a la zona de “Cabeza de Vaca” / Europa Press

Els reis d’Espanya visiten els evacuats de La Palma

Els reis Felip i Letícia han visitat aquest dijous l’aquarterament del Fort, en el qual estan allotjades les persones que van ser evacuades dels seus habitatges a conseqüència de l’erupció del volcà de La Palma. Els reis d’Espanya han arribat a la zona acompanyats pels presidents dels governs d’Espanya, Pedro Sánchez, i de les Canàries, Àngel Víctor Torres, i els ha rebut l’alcalde de Breña de Baixa, Borja Pérez Sicília. Es tracta de la primera parada de la visita dels reis a La Palma.

Els reis d’espanya han visitat les zones afectades pel volcà de La Palma / Europa Press

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa