El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’AMB afronta el 2021 amb un increment pressupostari davant la crisi de la Covid- 19
  • CA

L’Àrea Metropolitana de Barcelona es prepara per afrontar un 2021 que, com el seu predecessor, estarà marcat per la crisi sanitària, social i econòmica del coronavirus. Per això en els pressupostos aprovats no només es mantenen les mesures de contenció aplicades aquest any, sinó que es projecten noves accions dirigides a minvar els efectes de la Covid-19. Tot plegat es durà a terme amb un increment pressupostari del 19% fins a arribar a 2.230,8 milions d’euros, 

L’AMB ha planificat aquests pressupostos com una resposta a l’excepcional situació que suposa la pandèmia, però sense deixar enrere els seus objectius estratègics anteriors. “Malgrat la Covid-19, hi ha temes que no s’aturen com l’emergència climàtica i la lluita contra la contaminació atmosfèrica”, subratlla Antoni Novel, director de Serveis Generals de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. 

Amb el tercer pressupost més gran de Catalunya, només superat per la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, l’entitat podrà mantenir les seves línies d’actuació tradicionals com són la gestió dels cicles de l’aigua, la gestió de residus i el transport, les quals comporten el volum més gros de despesa, suposant un 41% del pressupost. Per tant, la institució s’assegura poder seguir treballant i donar una resposta a la crisi provocada per la pandèmia, la qual s’ha traduït en una reducció dels ingressos i el poder adquisitiu, la pèrdua de llocs de feina i l’augment de la precarietat per un gran volum de la ciutadania.

La profunda petjada de la pandèmia

La Covid-19 no afecta només els plans o els projectes de l’AMB. També ha tingut un impacte sobre els ingressos de l’entitat per culpa de la caiguda de l’ús del transport públic i serveis especialment vinculats a sectors molt afectats per la crisi, com l’Aerobús o el Bus Turístic. “Hem estat prudents amb el pressupost d’ingressos”, exposa Novel, qui assegura que l’entitat és molt conscient que hi ha serveis que seguiran patint les conseqüències de la crisi del coronavirus durant el 2021.

La reducció d’ingressos també constitueix una acció de l’entitat i no és només un efecte de la crisi que pateix l’AMB. La congelació d’algunes taxes que cobrava l’ens metropolità és una de les mesures que es duran a terme per pal·liar l’efecte de la crisi. Es congelen el Tribut Metropolità i la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus, alhora que es donaran ajuts directes als ciutadans que no puguin pagar a conseqüència de la seva situació de vulnerabilitat. 

Els nous pressupostos de 2021 de l’AMB contemplen més mesures a part de les ajudes fiscals. Ramon Torra, Gerent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, destaca que en el pressupost d’enguany les partides de polítiques socials s’han vist incrementades. Entre aquestes iniciatives n’hi ha que ja s’han posat en marge davant de l’excepcionalitat del moment. Un exemple és el pla ApropAMB, el qual dóna suport a les polítiques socials municipals. És una iniciativa que té un pressupost de 16 milions d’euros, el 25% dels quals ja s’han invertit aquest any, detalla Novel. ApropAMB seguirà vigent durant tot el 2021 i part del 2022 per tal d’acompanyar la recuperació social i econòmica, les quals són indestriables, apunta Ramon Torra.

Altres reptes ineludibles

Si bé la pandèmia sembla que ha aturat tot el que ens envoltava, no és així. Hi ha problemàtiques anteriors que progressivament es van agreujant. Un exemple és l’emergència climàtica, la qual és una prioritat per a l’AMB. L’entitat segueix apostant per la lluita contra la contaminació i l’emergència climàtica entre els seus objectius. Com recorda Novel, l’escalfament global no s’atura per la pandèmia. 

Per seguir treballant en l’àmbit de la sostenibilitat l’AMB ha desenvolupat el Pla de Sostenibilitat Ambiental (PSA), el qual està dotat amb 110 milions d’euros procedents d’un crèdit amb Santander, BBVA, Bankia, CaixaBank i el Banc Sabadell. Aquest crèdit se suma al pressupost de 875 milions d’euros de la pròpia AMB, i permetrà l’impuls de projectes de mobilitat urbana sostenibles i transició energètica. No serà l’únic projecte enfocat a promoure les polítiques de sostenibilitat: el Programa d’actuacions de millora del paisatge natural i urbà (PSG), amb 8 milions d’euros pressupostats, treballarà per la millora d’espais fluvials i la integració d’estructures verdes. 

Si bé els dos plans no semblen tenir relació amb la crisi de la Covid-19 el cert és que si, ja que són dos plans que generaran nous llocs de feina que poden alleujar la pressió econòmica actual. El mateix passa amb altres projectes contemplats als pressupostos de 2021 de l’AMB com és la posada en marxa d’Habitatge Metròpolis Barcelona, l’operador públic-privat que permetrà ampliar l’oferta de lloguer assequible a l’àrea metropolitana 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa