El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La primera vacuna de Covid-19 a Catalunya s’injectarà a L’Hospitalet de Llobregat

Catalunya rebrà 1.595 dosis de la vacuna contra la Covid-19 aquest diumenge, dia en què es començarà a vacunar a tot el país, ha anunciat la consellera de Salut, Alba Vergés. La primera vacuna s’injectarà a la residència Feixa Llarga de L’Hospitalet de Llobregat. Després seguirà a la  residència Nostra Senyora de Ribera a la Pobla de Segur; Balàfia 1 de Lleida; residència La Mercè de Tarragona; residència Natzaret de Móra d’Ebre; residència Fonts de Capellans de Manresa; residència Mil·lenari de Ciutat Vella a Barcelona; residència Sabadell Gent Gran, i residència Creu de Palau de Girona. S’ha escollit una residència a cada regió sanitària. Cada dilluns es rebran 60.000 dosis.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha advertit que la campanya de vacunació serà complexa i que no es poden relaxar les mesures de protecció. De fet, Argimon ha assegurat que creixen els nous contagis i això pot fer “trencar l’equilibri” en el sistema hospitalari català. Argimon ha parlat també sobre el confinament de la Cerdanya i el Ripollès i ha afirmat que “no podem tenir pedaços”, de manera que ha reclamat que es pensi “en globla i pel conjunt de Catalunya” perquè la situació és “complicada” a tot el país.

En la mateixa línia, el conseller de l’Interior, Miquel Sàmper, ha dit que cal extremar les precacuions i que tot i que aquesta nit s’hagi relaxat el toc de queda no vol dir que s’hagi d’aprofitar. Sàmper ha remarcat que el toc de queda es flexibilitza per aquelles persones que ho necessitin però ha advertit que “no s’han de fer sobretaules”.

El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha volgut reforçar el misstge de “prevenció i cura” en aquests dies festius. “La normativa preveu una situació de màxim però s’ha d’entendre des del punt de vista d’una excepcional, el fet que es puguin trobar 10 persones de dues bombolles, això és una situació d’excepcionalitat i que esperem que no tothom vagi a aquest objecitu, sinó al contrari”.

Delgado ha demanat que la gent que s’hagi de trobar amb persones que fa mesos que no veuen i estan soles, cal que escurcin les visites i que es ventilin bé les estances per renovar l’aire. També ha demanat que s’utilitzi la mascareta el màxim possible i que si es possible es mantingui la distància de seguretat. “Tot el que sigui sortir d’aquestes normes és un risc”, ha remarcat.

La norma és “no moure’ns”, diu Vergés

La consellera ha insistit que “la norma és reduir les interaccions socials”. Vergés ha remarcat que serà “un Nadal diferent” i que hi ha altres “formes per sentir-se acompanyat”. De fet, ha remarcat que sempre que sigui possible “no se surti de casa”.

Pel que fa a les residències, Josep Maria Argimon, ha adverti que treure residents per 6 o 7 hores és un risc molt elevat pels usuaris. Argimon ha dit que no es prohibeix treure familiars per anar a un àpat però es “recomana fortament” no fer-ho.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa