El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La pitjor hipòtesi de Salut situa el 14-F a la “cresta de l’onada” epidèmica
  • CA

La pitjor hipòtesi de Salut sobre la situació de la pandèmia a Catalunya al volts del 14-F situa les eleccions catalanes a la “cresta de l’onada” epidèmica. Traspassat el pic, el sistema sanitari es trobaria resistint per aquelles dates la repercussió de les taxes de nous contagis i ingressos hospitalaris, segons han explicat fonts del departament d’Alba Vergés aquest dijous. De totes formes, més enllà d’aquesta hipòtesi —que Salut no considera que sigui un escenari possible perquè diu que actuaria abans perquè no passés— el departament de Vergés sí contempla en canvi dos escenaris probables en un informe recent.

El primer escenari situa el pic de contagis el 19 de gener amb uns 4.500 casos al dia, lleugerament inferior al de la segona onada. Aquest escenari contempla que facin efecte les mesures del 7 de gener. El pic a les UCI en aquest escenari se situaria al 13 de febrer amb 670 persones en llits de crítics, una xifra superior al màxim de la segona onada perquè les UCIs no han tingut capacitat de buidar-se encara. En aquest escenari, considerat com el més optimista, el 14-F hi hauria uns 3.000 casos al dia i 620 pacients a cures intensives.

El segon escenari és el que preveu una acceleració de la pandèmia per l’efecte de Cap d’Any i reis, un fet que encara no s’ha produït. Es tractaria d’una acceleració transitòria amb impacte en el volum de casos, arribat a un pic de 6.000 casos al dia, bastant semblant a la segona onada i amb 770 pacients a les UCIs. A partir d’aquí començaria la davallada i el 14-F hi hauria uns 4.000 casos diaris i 750 pacients a cures intensives.

Segons fonts de Salut, els hospitals catalans ja es preparen per gestionar l’augment de pacients ingressats en UCIs a causa de la Covid-19. S’han activat plans de contingència que impliquen que a partir de 400 llits de crítics ocupats es desprogramen intervencions en centres amb menor pressió, a partir del 500 llits ocupats la desprogramació ja és bastant estesa (avui els llits d’UCI ocupats per Covid-19 són 497). Quan els llits d’UCI ocupats per Covid-19 arriben a 650 es pot començar a afectar processos urgents.

Fonts de Salut han reiterat que una campanya electoral no és el millor dels escenaris a nivell epidemiològic, però han afegit que cal ser respectuós perquè es tracta d’un dret fonamental, de manera que no pot respondre la pregunta de si cal celebrar o no els comicis que hi ha convocats.

Els diferents escenaris que es projecten suposen un probable enduriment de restriccions de la mobilitat en les properes setmanes.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Bot a gener 14, 2021 | 16:39
    Bot gener 14, 2021 | 16:39
    Màgia.
  2. Icona del comentari de: mike a gener 14, 2021 | 18:20
    mike gener 14, 2021 | 18:20
    quina casualitat!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa