El Govern sosté que Madrid té més morts que Catalunya per la gestió d’Ayuso

El secretari general de Salut recorda que s'ha pogut arribar al pic amb 2.000 contagis menys que a la comunitat madrilenya tenint un milió més d'habitants

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha defensat aquest dissabte la gestió de la pandèmia per part del Govern davant d’aquells que fan comparacions amb la Comunitat de Madrid. En declaracions a RAC1, Ramentol ha posat en dubte “que les coses vagin bé a Madrid”. De fet ha vingut a dir que la gestió d’Isabel Díaz Ayuso ha resultat ser més mortífera que la d’Alba Vergés a Catalunya.

Ramentol ha dit que Catalunya, durant la segona onada, ha tingut “puntualment un pic d’excés de mortalitat, a la segona quinzena d’octubre”. En canvi, “Madrid no, Madrid té un augment significatiu respecte a les sèries històriques, més sostingut”. Esgrimint aquest detall, Ramentol ha qüestionat: “Ha fet bé les coses Madrid?”. El secretari general ha manifestat que el Govern ha acomplert l’objectiu de “salvar més vides” i que no es pot sentir “insatisfet” per la gestió feta.

Ramentol ha explicat que la realitat epidèmica de Madrid és diferent a la de Catalunya. Ha assenyalat que a la comunitat madrilenya la segona onada va arribar a principis de setembre, “i en aquells moments públicament Ayuso es vanagloriava de desistir en el conteniment del creixement epidèmic”.

El secretari general ha dit que Ayuso va prendre “la decisió de no contenir i va assolir el pic de contagis a finals de setembre amb 8.000 casos al dia, a partir d’aquí es produeix la davallada progressiva i paral·lelament la pressió assistencial comença a augmentar”. Posteriorment, per la dinàmica del virus i perquè la població pren consciència “es produeix una progressiva davallada de contagis i pressió assistencial, que segons tots els indicadors arriba a una situació d’altiplà i no és fins pocs dies després que comencen a notar certa millora: aquesta és la situació de Madrid quan Catalunya veu que pugen els casos a mitjans d’octubre”. “Madrid va quatre setmanes per davant de nosaltres i les dinàmiques epidèmiques també”, ha afegit.

Ramentol ha afirmat que Catalunya a més a més ha arribat al pic amb 2.000 casos menys diaris de Covid-19 amb un milió més de població i que això ha estat gràcies a l’aplicació de mesures. “L’aplicació de mesures permet arribar a un pic de contagis inferior al de Madrid”, ha reiterat. A més a més, ha afegit, “ens ha costat uns 15 dies arribar al màxim de pressió assistencial i Madrid ha tardat molt més”.

D’aquesta manera Ramentol ha discrepat de les opinions de l’epidemiòleg Oriol Mitjà que va elogiar la gestió d’Ayuso enfront de la de Vergés. El secretari de Salut Púlbica, Josep Maria Argimon, va assegurar de la seva banda que el de Madrid era un cas que calia estudiar.

Nou comentari