El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La fiscalia denuncia una residència per la mort de 64 persones per Covid
  • CA

La fiscalia de Lleida ha denunciat aquest dijous la residència Filella de Tremp per la mort de 64 persones durant un brot de Covid detectat a finals del 2020. El ministeri públic ha presentat una denúncia al Jutjat de Primera Instància de Tremp pels delictes d’homicidi imprudent, tracte degradant i contra la seguretat al treball. Després d’una investigació en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra que ha durat un any, la fiscalia considera que hi ha indicis suficients de “disfuncions gravíssimes” en l’organització del centre que haurien influït de manera decisiva en la mala gestió del brot, que va suposar la mort de 64 dels 142 residents.

La denúncia apunta directament la llavors directora del centre i a la responsable d’Higiene Sanitària, a qui atribueix “dèficits organitzatius” que van possibilitar el desenllaç fatal del brot. Segons la fiscalia, el centre va incomplir el pla de contingència, no va seguir les recomanacions del departament de Salut i la direcció va mostrar una falta de previsió, control i supervisió durant la gestió del brot. “S’han constatat defectes greus en la sectorització dels positius, en l’ús dels Equips de Protecció Individual dels treballadors, en el tractament d’aliments, vestuari i residus i, molt especialment, en l’assistència sanitària als contagiats”, recull l’escrit presentat per la fiscalia.

Els Mossos van entregar el seu informe a la fiscalia de Lleida el maig del 2021. La policia catalana ha pres declaració a residents, familiars d’usuaris del centre que van perdre la vida i a responsables del centre. El ministeri públic va obrir diligències a finals del 2020 després que el departament de Salut confirmés que gairebé el 40% dels residents del centre havien mort per Covid, una xifra “totalment extraordinària” en comparació amb altres residències, segons va denunciar la fiscalia. Salut va intervenir la residència el 28 de novembre del 2020 per “estabilitzar” el brot de Covid-19 que es va detectar al centre, després de realitzar-hi un cribratge massiu. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa