Un nou estudi demostra que la covid-19 és una infecció estacional

La Covid podria ser una infecció estacional, segons suggereix un nou estudi liderat per ISGlobal. La recerca proporciona evidències sòlides que l’expansió del virus està associada a temperatures i humitats baixes, de manera similar a la grip estacional. Els resultats, publicats a Nature Computational Science, subratllen que la transmissió és majoritàriament per aerosols i insten a mantenir les mesures que promouen la “higiene de l’aire”.

ISGlobal va analitzar en primer lloc l’associació de temperatura i humitat en la fase inicial de la propagació de virus a 162 països de cinc continents, abans que s’implementessin canvis en el comportament i en les polítiques de salut pública. Els resultats mostren una correlació negativa entre la taxa de transmissió i la temperatura i humitat a nivell global, és a dir, majors taxes de transmissió es van associar amb temperatures i humitat més baixes.

En segon lloc, l’equip va analitzar l’evolució d’aquesta associació entre clima i malaltia al llarg de el temps, i si era consistent a diferents escales geogràfiques. Per fer això, van utilitzar un mètode estadístic que es va dissenyar específicament per identificar patrons de variació semblants, és a dir, una eina de reconeixement de patrons, en diferents finestres de temps. De nou, van trobar una forta associació negativa per a petites finestres de temps entre nombre de casos i clima (temperatura i humitat), amb patrons consistents durant la primera, segona i tercera onades de la pandèmia i en diferents escales espacials: globalment, per països, per regions en països fortament afectats (Llombardia, Thüringen, Catalunya), i fins i tot a nivell de ciutats (Barcelona).

Un primer estudi amb models teòrics va suggerir que el clima no era un factor important, donat el gran nombre de persones susceptibles sense immunitat prèvia contra el virus, però no obstant això, algunes observacions suggerien que la propagació inicial del virus a la Xina va succeir a una latitud amb baixos nivells d’humitat i temperatures.

A més, les primeres onades pandèmiques van minvar en augmentar la temperatura i la humitat, i la segona onada va augmentar en disminuir la temperatura i la humitat. No obstant això, aquest patró es va trencar durant l’estiu, en tots els continents. “Això podria ser degut a diversos factors, incloent concentracions massives de persones joves, turisme, i aire condicionat, entre d’altres”, explica Alejandro Fontal, primer autor de l’estudi.

Quan es va adaptar el model per analitzar correlacions transitòries a totes les escales en països de l’hemisferi sud, on el virus va arribar més tard, es va observar la mateixa correlació negativa. Finalment, utilitzant un model epidemiològic, l’estudi mostra que incorporar la temperatura a la taxa de transmissió funciona millor per predir la pujada i baixada de les diferents onades, particularment la primera i la tercera a Europa.

Comentaris

    Anònim Octubre 22, 2021 | 08:07
    Una infecció estacional sortida d'un laboratori, segur. Passa com amb la SIDA, tan i tan contagiosa. On era abans?. Res, els Poders son aixó: poders, aqui la gent no importa el més mínim.
    Anònim Octubre 22, 2021 | 08:07
    Una infecció estacional sortida d'un laboratori, segur. Passa com amb la SIDA, tan i tan contagiosa. On era abans?. Res, els Poders son aixó: poders, aqui la gent no importa el més mínim.

Nou comentari