El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les escoles, contra les cordes per l’allau de contagis i baixes
  • CA

La variant Òmicron ha posat les escoles contra les cordes. L’augment exponencial de contagis entre els alumnes i els professors fa que la situació, a hores d’ara, sigui insostenible. Segons dades d’Educació, actualment hi ha 120.277 alumnes i docents confinats, el que significa que hi ha 20.000 positius més que fa 24 hores. Això suposa un problema per la conciliació laboral dels pares, que no poden acollir-se a una baixa laboral per cuidar les criatures, i un trencaclosques per al departament d’Educació, que ha de tramitar les baixes dels professors i garantir substituts per mantenir la presencialitat.

Salut ha fet més de 180.000 tests d’antígens a la comunitat educativa en només una setmana, i la positivitat ha estat del 5,8%, el que suposa que els contagis van augmentant sense aturador i les escoles es veuen obligades a confinar grups. A hores d’ara, ja són 181 els grups escolars confinats, més d’una vintena més que aquest dimecres, i set escoles completament tancades.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va celebrar aquest dimecres el canvi de protocol a les escoles, que fa que només es confinin les aules amb 5 positius o el 20% dels nens contagiats. Argimon va assegurar que d’haver mantingut l’anterior protocol hi hauria 600.000 alumnes confinats a hores d’ara i no 112.000 –el 7,76% de l’alumnat català– com hi ha actualment.

“No perilla la presencialitat”

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha afirmat aquest dijous en una entrevista que “no perilla” la presencialitat de les escoles malgrat el que ha qualificat com “vertiginós creixement de contagis”. El cert és que en només deu dies s’han notificat més positius a les escoles que en tot el curs passat per la gran transmissibilitat de la variant Òmicron, que tot i ser més lleu ha deixat un reguitzell de contagis amb moltes conseqüències.

Una d’aquestes conseqüències és la dificultat de trobar substituts pels docents confinats. En comparació amb fa 24 hores, hi ha 1.000 professors més aïllats, el que complica la situació per a la conselleria i eleva la xifra de professionals confinats a 8.445. Educació ha fet nomenaments continus de substituts des del retorn a l’escola, i actualment en fa cada dia i no cada dos com estava establert. Aquesta setmana s’han contractat 2.759 interins per cobrir les baixes, el que suposa que s’hagi arribat a la xifra de 8.000 substituts a les escoles catalanes. En aquest marc, el conseller d’Educació ha autoritzat els professors de secundària a fer classes a primària per suplir les baixes per Covid.

Demanda judicial contra Educació

Una vintena de famílies han anunciat que presentaran una demanda judicial contra Educació per la “vulneració de drets” dels seus fills no vacunats. El protocol actual estableix que els alumnes de secundària vacunats poden seguir anant a l’escola sense necessitat d’un test, però els alumnes no immunitzats han de confinar-se durant una setmana. Segons declaracions d’una de les denunciants a aquest diari, això suposa “no respectar la protecció de dades” perquè els nens saben qui s’ha vacunat i qui no segons qui falta a l’escola quan es detecta un positiu.

“És coacció perquè vacunem els nens”, continua aquesta denunciant, que ha vist com el seu fill s’ha hagut de confinar en diverses ocasions mentre els alumnes vacunats podien seguir anant a l’institut “malgrat que podien estar contagiats”. A més, denuncia que només tenen accés a la prova gratuïta els vacunats.

Pares i alumnes esperen a la porta d’una escola / ACN

Davant aquestes queixes, les dues conselleries implicades defensen el protocol actual, que està “en revisió constantment”. “Parlem cada dia amb Salut i anirem valorant no només aquesta sinó moltes altres decisions”, va dir el conseller d’Educació en declaracions a TV3. En el mateix sentit, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, considera que “té sentit” distingir entre vacunats i no vacunats: “És una decisió de totes les comunitats autònomes”.

Situació “limit”

En aquest marc, La Intersindical ha llançat un avís per la situació “limit” en què es troben les direccions dels centres educatius. Asseguren que s’ha arribat a la situació actual pel canvi “constant” de protocols, les “errades” als programes de gestió i la improvisació i delegació de responsabilitats d’Educació. Tot això ha portat a que les direccions estiguin “desbordades” i hagin de treballar set dies per setmana. “Només poden dedicar-se a la gestió sanitària”, denuncia el sindicat.

La feina de les direccions actualment és atendre les famílies, que tenen dubtes pels canvis de protocols o que es mostren contràries a aplicar-los. “S’han arribat a rebre amenaces de denúncia cap a les direccions”, alerta el sindicat.

Els protocols actuals

Dos dies després de l’inici del curs escolar va comparèixer la responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l’adolescència, Laia Lasso, que va explicar en detall els protocols vigents actualment. Per a la primària, ja no és necessària la quarantena fins que no hi hagi un 20% dels alumnes contagiats o més de cinc nens de l’aula amb Covid, i en cas de produir-se aquesta situació s’haurien d’aïllar només els no vacunats. Se’ls ofereix, com a “capa de protecció extra”, un test d’antígens no obligatori estiguin vacunats o no. Que el test d’antígens no sigui obligatori ha comportat que molts pares descartin fer-lo i portin els fills, sense símptomes, a l’escola, el que podria provocar més contagis.

Salut estableix també que dels 0 als 5 anys el test d’antígens es faci, en cas de voler-ho, en un centre d’atenció primària, mentre que dels 5 als 12 anys el faran les farmàcies autoritzades, que estan rebent uns quaranta tests per dia per fer front a la demanda. “Es recomana tenir el resultat negatiu abans de tornar a l’escola, però no és obligatori”, va explicar Lasso.

Per als majors de 12 anys, és a dir, a la secundària i la formació postobligatòria, s’ha de distingir entre els alumnes vacunats i els que no ho estan. Els primers no han de fer quarantena, mentre que les que no s’han vacunat sí que l’han de fer malgrat tenir un test negatiu.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Girona a gener 20, 2022 | 14:22
    Girona gener 20, 2022 | 14:22
    A veure, si aquestes famílies decideixen no vacunar-se, suposo que hi tenen dret, no creuen que els que si són vacunats també en tenen? I si hi ha algun alumne amb patologies de base que els fan especialment vulnerable en cas d'agafar covid? Els drets d'aquest alumne no compten? Suposant que hi hagués una pandèmia d'alguna malaltia amb un índex de mortalitat més alt, també hauríem de discutir sempre sobre qui té drets i qui no en té, o mirariem la manera que morís poca gent?
    • Icona del comentari de: Joan a gener 20, 2022 | 19:47
      Joan gener 20, 2022 | 19:47
      Penso que la segregació escolar no es bona. Un nen vacunat també pot tenir el covid i transmetre´l a qualsevol altre. A aquestes alçades del partit, qui no vulgui veure això ja té un problema gros. Al igual que no és bo el passport covid. Només ha fet que escampar el virus més i més amb la falça idea de que el restaurant / bar en questió en un oasis. Com a resum diria que hem de confiar més amb el nostre cos, no se paranoics, no creure tot el que diuen, etc. el que volen és que tinguem por. Amb això poden fer i desfer el que vulguin.
  2. Icona del comentari de: ... a gener 20, 2022 | 14:41
    ... gener 20, 2022 | 14:41
    Ah, no perilla? Vine tu a tu treballar gamarús! I si no, em dones el teu sou, que estàs molt segur tu al despatxet. Mediocre!
  3. Icona del comentari de: Nens I nenes inferiors a gener 20, 2022 | 20:58
    Nens I nenes inferiors gener 20, 2022 | 20:58
    Tots els nens I nenes de Catalunya tenen els mateixos drets per al conseller Cambray? NO Els nens i nenes de les escoles concertades són inferiors, són exclosos de tenir professors sustituts tot I que els seus pares paguen I redueixen considerablement el pressupost d'ensenyament. Quin país p

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa