El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els perills per l’onada de calor posen en alerta els equips d’emergències
  • CA

Equips d’emergència, organitzacions que es dediquen a l’atenció de persones vulnerables com la Creu Roja i personal sanitari estan des d’aquest dimarts en alerta davant de les múltiples incidències que es preveu que ocasioni l’onada de calor que el Servei Meteorològic de Catalunya (SEC) ha advertit que sotmetrà el país a temperatures extremes entre dimecres i dijous. La pitjor part d’aquest fenomen meteorològic se l’endurà Lleida a partir de dimecres a la tarda.

Els mapes de previsió mostren que a les comarques de la Noguera, el Pla d’Urgell, el Segrià, Urgell i les Garrigues viuran hores de “perill alt” a causa de les elevades temperatures. La situació serà extrema però dijous a partir del migdia i fins a les 18 hores. D’acord amb els mapes de previsió, pràcticament tota la demarcació de Lleida i la Catalunya Central viuran hores de calor intensa, superant el llindar de “perill alt” i “perill molt alt”. Els mapes de risc del govern espanyol també auguren una situació delicada en diverses parts de Catalunya. Des del Departament d’Agricultura s’ha fet una crida als pagesos perquè llaurin els camps de manera que actuïn de tallafocs en cas d’incendis.

Aquestes especials condicions meteorològiques suposen també un risc per a la salut de les persones. Des de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), la metgessa Alba Martínez, consultada per EL MÓN, recomana sobretot a la ciutadania que begui molta aigua (no esperar a tenir sed, sinó beure de forma regular) i que no se surti al carrer a les hores centrals del dia, quan és previst que faci més calor. També és recomanable prendre mesures a la llar, procurant reduir l’impacte del sol a les estances perquè no augmenti més la temperatura. Aquesta metgessa també recomana evitar anar a la platja a les hores de més calor i que si se surt de casa sigui per poca estona i s’utilitzi protecció solar, a més a més de roba lleugera, para-sol o barret.

La gent gran, infants molt petits o persones amb alguna malaltia de base també han d’extremar les mesures de protecció. I si es fa esport, evitar fer-ne a les hores centrals del dia. Els riscos per la salut de l’onada de calor van des de patir un desmai fins a arribar a una hipotèrmia que, en casos extrems, poden causar la mort. A banda, també hi ha risc de deshidratació, sobretot entre persones que té algun problema de base.

L’onada de calor, que pot tenir conseqüències negatives per al conjunt de la població, també en té especialment entre col·lectius vulnerables, avisa Martínez. Aquesta metgessa recomana a les persones que viuen en infrahabitatges que busquin refugi en llocs amb temperatures més fresques, ja sigui mercats o biblioteques. Des de la Camfic avisen que viure al carrer o en un infrahabitatge complica les possibilitats de prendre aquelles mesures que permetin superar l’onada de calor sense ensurts. Precisament, en els col·lectius més vulnerables és on posaran el focus particularment aquests propers dos dies entitats com la Creu Roja que, en col·laboració amb ajuntaments, ha activat un dispositiu especial per fer front a l’onada de calor que s’aproxima, explica en declaracions a EL MÓN Eva González, tècnica de salut d’aquesta organització.

Qui pot estar més afectat per la calor extrema?

La Creu Roja activa cada estiu una campanya centrada en onades de calor, que va de juny fins a setembre, dirigida especialment a col·lectius vulnerables amb els quals treballa habitualment, però també ha obert una línia de sensibilització a la població general. Els col·lectius de major risc davant de l’augment de temperatures són les persones majors de 65 anys, persones que segueixen algun tractament farmacològic, que tenen dificultats de mobilitat, autonomia limitada en la vida quotidiana, problemes d’addiccions, dones embarassades, menors de quatre anys i altres col·lectius que reben atenció per part de l’entitat. Durant aquests dos dies de la Creu Roja també han mobilitzat els seus equips de voluntaris en salut comunitària per dur a terme actuacions directament al carrer, oferint consells preventius i informació.

Per aquesta onada també s’activa un dispositiu específic per atendre persones sensesostre arreu del territori, en coordinació amb administracions locals. Els voluntaris emprendran accions a peu de carrer, repartint aigua i oferint consells. A banda, l’entitat disposa d’una agenda de telèfons de persones vulnerables a les quals truca per fer-ne el seguiment i assegurar-se que no està en risc. La Creu Roja també demana que qui conegui persones en situació precària procuri fer-ne un seguiment en els propers dies.

Un decàleg per superar les altes temperatures

Tant entitats com Camfic, la Creu Roja o el mateix Govern disposen d’informació diversa amb consells dirigits a la ciutadania per superar l’onada de calor. Les entitats posen èmfasi en la necessitat d’informar la població sobre els efectes que pot tenir l’onada de calor sobre la salut i que tingui informació de primera mà sobre a qui afecta més la calor per tal de saber com actuar en cas de detectar algun símptoma.

  • Mantenir hàbits saludables pel que fa a alimentació durant l’onada de calor, una manera de minimitzar l’impacte de les altes temperatures. Fer àpats lleugers (amanides, fruita i verdura).
  • Procurar mantenir el cos hidratat i evitar les begudes ensucrades, alcohòliques o la cafeïna.
  • A l’exterior, utilitzar roba lleugera, però es recomana minimitzar l’activitat a l’exterior. Si no és possible almenys buscar les hores del dia amb les temperatures més baixes. Fer servir complements com barrets, ulleres de sol, protecció solar abans de sortir de casa i refrescar el cap.
  • A casa es recomana mantenir-la fresca, abaixant persianes i posant tendals. També es recomana apagar la major quantitat possible d’aparells electrònics i aprofitar l’aire més fred de la nit o de primera hora del matí, posant-se a les estances més fresques de la casa.
  • En cas d’haver de viatjar es recomana no deixar mai persones grans o menors en vehicles aparcats, tampoc animals. Es recomana viatjar amb aire condicionat o finestres obertes, tenint molta cura dels canvis bruscos de temperatures en sortir del cotxe. També en aquest cas cal hidratar-se molt.

El Govern, preocupat

L’onada de calor no suposa només un risc per a la salut de les persones, sinó també pels espais naturals. El mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha remarcat aquest dimarts la necessitat d’extremar totes les precaucions davant de les elevades temperatures que s’esperen i ha recordat la greu situació que es viu a països com Grècia i Itàlia, on el foc està causant estralls. L’onada de calor arriba dos dies després que l’ONU publiqués un informe on assegura que les condicions meteorològiques seran més extremes en els propers anys a causa del canvi climàtic.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Lilo a agost 11, 2021 | 04:42
    Lilo agost 11, 2021 | 04:42
    Si destruim el espai natural protegit del llobregat per ampliar l'aeroport del Prat segur que ens ajuda a reduir l'escalfament global, aixo deuen dir a can ERC.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa