El ‘Pequeño Nicolás’, condemnat per haver falsificat documentació per a la selectivitat

Es tracta de la primera condemna per un delicte

L’Audiència Provincial de Madrid ha condemnat a Francisco Nicolás Gómez Iglesias, més conegut com ‘El Pequeño Nicolás’, a 1 any i 9 mesos de presó i a el pagament d’una multa de nou mesos amb una quota diària de deu euros, com a autor de un delicte de falsedat en document oficial per falsificar un DNI perquè un amic li fes l’examen de Selectivitat de 2012.

La Secció Setena de l’Audiència de Madrid també ha condemnat a l’amic, identificat com Manuel AS, a 1 any de presó i una multa de sis mesos amb la mateixa quota com a cooperador necessari en aquest delicte, mentre que la funcionària policial acusada de falsificar el DNI, Oliva PR, ha rebut una pena de 9 mesos de multa amb idèntica quota com a autora d’un delicte de falsedat en document oficial comès per funcionari públic per imprudència greu. Els tres han estat condemnats a més en costes.

Les penes imposades difereixen de les propostes pel Ministeri Fiscal en les seves conclusions definitives, on va demanar condemnar Gómez Iglesias com a inductor d’aquest il·lícit a 4 anys i 6 mesos de presó i dotze mesos de multa amb una quota diària de cent euros; a 4 anys de presó i multa de nou mesos amb quota diària de sis euros a l’amic, com a cooperador necessari; i a 4 anys de privació de llibertat i dotze mesos de multa amb quota diària de sis euros a la funcionària policial, com a autora de l’esmentat delicte.

El tribunal ha considerat provat en el judici, celebrat el 20, 21 i 25 de maig, que poc abans que es realitzessin els exàmens d’accés a la universitat d’aquest any, que van començar el 11 de setembre a la segona convocatòria, en la qual es va produir la suplantació, ‘el Pequeño Nicolás’ i el seu amic es “van concertar” perquè fos aquest últim qui es presentés en nom de Francisco Nicolás.

“Per a realitzar aquest propòsit, ja compartit per tots dos acusats, resultava indispensable dotar Manuel d’un DNI que permetés la suplantació proposta, sent l’exhibició de l’esmentat document requisit indispensable per identificar-se i realitzar l’examen”, relaten els magistrats. Per això, l’amic va donar a ‘El Pequeño Nicolás’ una fotografia seva “sabent” que es confeccionaria un document fals.

De la falsificació, afirma la sentència, se’n va ocupar Gómez Iglesias. El dia 10 d’aquell mes va anar a la Comissaria de Policia de Tetuan (Madrid) i va ser atès per Oliva. Li va demanar que li expedís un duplicat de l’DNI i que canviés la foto, donant-li la de Manuel però “fent-la passar com a pròpia”. El resultat va ser que va obtenir un document nou amb les seves dades i la cara del seu amic.

Els magistrats, tot i que hi veuen una actuació irregular a la funcionària, perquè no va comprovar que la imatge correspongués a ‘El Pequeño Nicolás’, tot i que “es trobava en condicions d’haver prestat una mínima atenció”, i perquè va destruir la foto generada pel sistema, en contra de les directrius establertes, consideren que “no resulta provat que Francisco Nicolás es concertés amb Oliva, ni directament ni per persona interposada, ni que aquesta obrés sabent la falsedat de document emès”.

“No resulta convincent”

En un primer moment, Gómez Iglesias va negar els fets assegurant que va ser ell qui es va examinar de Selectivitat. “Em vaig presentar jo els tres dies”, va dir. La veritat és que va obtenir un 8,25 en la prova quan la seva nota mitjana en Batxillerat amb prou feines superava el 5.

Segons la seva versió, Manuel ni tan sols era el seu amic, i afirma que l’ha conegut arran de les actuacions judicials. En tot cas, ha apuntat, podria ser un dels “entre 3.000 i 4.000 contactes” que tenia llavors al seu telèfon mòbil per la seva feina de “director de sales de discoteca”.

Manuel, igualment, va negar que arribés a cap acord amb Francisco Nicolás per suplantar-lo a la Selectivitat, assegurant que va saber que hi havia un DNI fals amb la seva cara perquè una amiga el va avisar que sortia a les notícies. La fotografia, va argumentar, podria haver-se obtingut de les seves xarxes socials.

No obstant això, l’Audiència Provincial creu que aquest relat “no resulta convincent”, en primer lloc, perquè Gómez Iglesias va tenir una “participació directa” en l’expedició de l’DNI fals; en segon, perquè prova que tots dos es coneixien; i, finalment, perquè un company de classe que va testificar en el judici va dir que Francisco Nicolás va avisar en un xat als alumnes que algú aniria per ell a la Selectivitat, arribant a demanar que li oferissin cobertura -–que “l’acollissin al grup “– a canvi de ajudar-los en el futur.

Comentaris

    mikelet 09/06/2021 6:54 pm
    Es clar, és que és muy ecspanyol, mucho ecspanyol
    Pep 09/06/2021 4:53 pm
    Les condemnes d'aquest merda i res, son el mateix. Fantasmades Escañoles.

Nou comentari