El Papa Francesc ha fet públiques aquest diumenge les conclusions de la cimera contra els abusos sexuals a l’Església amb diverses estratègies, que passen per tutelar menors amb l’objectiu de protegir-los, evitar “infravalorar” cap cas, treballar per formar els sacerdots i el seu compromís amb la santedat, actuar amb mesures disciplinàries amb la “màxima serietat”, acompanyar les víctimes, protegir-les en l’àmbit digital i lluitar contra el turisme sexual. “Cap abús ha de ser encobert mai com era habitual en el passat”, ha garantit el pontífex, que veu l’origen d’aquesta “brutalitat” en “la mà del mal”. Amb tot, no ha concretat les mesures específiques a les quals s’hauran d’enfrontar els abusadors, com reclamaven les víctimes.

 

Els 190 presidents de les conferències episcopals han estat citats pel Papa Francesc a una trobada contra els abusos sexuals sense precedents que s’ha celebrat entre dijous i aquest diumenge a porta tancada al Vaticà. En la compareixença pública que ha fet Bergoglio, ha explicat que no hi ha “explicacions” per als abusos, que “coratjosament” creu que s’han de reconèixer i considera que darrera hi ha el “misteri del mal” que “s’acarnissa amb els més febles”. “Hem de marginar els abusos amb mesures disciplinàries dins i fora de l’Església”, ha reblat.

 

Darrere del silenci dels nens, assegura el Papa, hi ha acarnissadors “plens d’hipocresia”. “Hem d’escoltar el sufocat crit silenciós dels nens. No podem consentir l’abús de poder i d’autoritat”, ha assegurat.

  

Per tot això, ha demanat a l’Església que se “sobreposi” a les “polèmiques ideològiques” i les “polítiques periodístiques que sovint instrumentalitzen per interessos diversos els drames” i ha anunciat que s’adaptaran les “mesures necessàries” per combatre els abusos. Així, ha proposat en primer terme reforçar les directrius Conferència Episcopal amb la unitat dels bisbes en l’aplicació de paràmetres que tinguin valor de normes i no només d’orientació. 

 

El Papa també ha demanat publicar les dades generals que, al seu parer, són sempre parcials per donar un “quadre de gravetat i de profunditat a aquesta plaga”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa