El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern vol que Catalunya sigui “autosuficient” per abastir-se de vacunes
  • CA

Augmentar la capacitat de la indústria farmacèutica catalana a produir vacunes per autoabastir-se, en el cas que vingui una altra pandèmia, és un dels projectes en matèria de Salut que el Govern presentarà perquè puguin rebre fons europeus Next Generation. És un dels exemples que ha explicat aquest dijous en una roda de premsa el director general de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat.

Fabregat ha dit que el projecte “és concret i genèric” i es vol aconseguir que Catalunya tingui en el futur aquesta capacitat. L’exemple d’això seria la producció de la vacuna Laboratoris Reig-Jofre, que està preparant els seus sistemes per posar-se a produir la vacuna contra la Covid-19 de Janssen, uns 300 milions de dosis anuals. “És un exemple d’èxit —afirma Fabregat‑ i hem parlat amb ells sobre com es pot incrementar la capacitat encara més, ells ho han aconseguit sols a través de les seves connexions amb Janssen, tot i que nosaltres també hem ajudat”.

La idea és que això es pugui fer també amb altres empreses, com el cas d’Hipra a Girona, dedicada a la salut animal, que també va ajudar durant la pandèmia a produir PCR. “També han presentat iniciatives per reconvertir el nostre model productiu cap aquí”, ha explicat Fabregat. El Govern aposta per la indústria de la ciència i la salut, perquè sigui “tractora i generi ocupació”. “Hi  ha altres farmacèutiques que tenen ganes d’invertir i si els ajudem amb els fons poden incrementar la inversió, podem generar plantes de producció, tenim la capacitat però falten recursos”.

Projectes així podrien beneficiar unes 30 farmacèutiques i empreses biotecnològiques catalanes, també algunes start ups. Fabregat apunta que el 80 o 90% de les farmacèutiques de l’estat espanyol es troben a Catalunya, si bé a Madrid també hi ha alguna multinacional.

La idea d’augmentar la capacitat de producció de vacuna està pensada per futures pandèmies. “Si tenim una pandèmia semblant, enlloc de trigar un any, trigarem mesos, si tenim vacunes de fons d’armari per parar el cop i ser autosuficients per produir-les”, ha comentat Fabregat.

Els fons europeus Next Generation marquen el 2023 com l’any per acabar de definir projectes i l’execució s’ha de fer abans del 2026. L’estat espanyol vol aprovar el seu pla per tal de distribuir els fons aquest abril. El Govern confia en que hi hagi coordinació per poder finançar els projectes que té en ment per transformar diferents àmbits del sistema sanitari català.

El programa Salut 2030 de Catalunya pels fons Next Generation EU, presentant aquest dijous contempla que les infraestructures de salut siguin més sostenibles, flexibles, adaptables i connectades per a futurs escenaris. També es vol integrar dades per a millorar l’atenció al pacient, atendre’l a casa com si estigués a un hospital, o ampliar la impressió en 3D d’equips i biomaterials són altres actuacions preferents.

Els projectes escollits es podran executar abans de 5 anys gràcies a una inversió propera als 2.000 milions d’euros, ha informat el Govern.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa