El ‘braç covid’: descobert un nou efecte secundari de la vacuna Moderna

Succeeix uns set dies després de la primera dosi o dos dies després en cas de la segona

Investigadors de la Universitat de Yale han identificat un nou efecte secundari lleu de la vacuna Moderna i ha publicat els resultats de l’estudi a la revista científica Jama Dermatology. Aquesta efecte secundari, que ja s’ha popularitzat amb el nom de ‘braç covid’, consisteix en una reacció cutània d’hipersensibilitat que succeeix uns set dies després de la primera dosi –o fins i tot deu dies després– o dos dies després en cas de la segona. D’acord amb els experts aquesta reacció adversa es diferencia de l’enrogiment, el dolor lleu o la inflor que acostuma a ser un efecte secundari habitual després de la vacunació. La simptomatologia d’aquest efecte secundari no només apareix dies després de la punxada. També produeix eritema, induració, pruïja i dolor.

El descobriment té lloc pocs dies després que el Comitè d’Avaluació de Riscos de Farmacovigilància (PRAC) de l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) hagi recomanat que es modifiqui la fitxa tècnica de la vacuna Pfizer per afegir-hi l’erupció cutània i pruïja com a reaccions adverses d’aparició poc freqüent —li passa a menys d’1 de cada 100 persones—. A més a més, l’urticària i angioedema (inflamació ràpida sota la pell) s’han d’incorporar-se com a reaccions adverses que passen rarament —en menys d’1 de cada 1.000 persones—. Els experts consideren que aquest tipus d’efectes secundaris es deuen a una resposta del sistema immune i que no són greus, tot i ser molt molestos i a l’ensurt que s’enduen els afectats, que ja havien donat per superat el període en què es poden produir efectes secundaris.

Comentaris

  Cal dir-ho 01/06/2021 1:03 pm
  Heu llegit mai un prospecte d'un medicament ? Guaiteu qualsevol prospecte de qualsevol medicament, a banda de no trobar-lo en la nostra llengua (!?), hi veureu que hi indiquen els possibles efectes adversos: "Molt freqüents", quan afecten a més d'1 de cada 10 persones; "freqüents" quan afecten a 1 persona de 10; "poc freqüents" 1 de 100; rars 1 de 1000: "molt rars" 1 de 10.000... i "No coneguts" Quan no poden estimar-se a partir de les dades conegudes. Els vaccins actuals contra la covid-19 son molt recents i encara hi ha efectes desconeguts. També hi haurà l'efecte Darwin i els vaccins més segurs i eficaços sobreviuran. Així, AstraZeneca té els dies comptats.
  Pitxolí 01/06/2021 10:17 am
  1 cas de cada 100, 1 cas de cada mil, ¿són exemples de "poc freqüent"? ¿Qui ho decideix, si això és "poc freqüent o no? Crec que del que són exemples és de conseqüències de la precipitació a l'hora de donar el vistiplau a una vacuna. I també són exemples de tractar els ciutadans com estúpids.
  82
  85
  Respon
   Al pitxoli "fora de test" 01/06/2021 3:09 pm
   No tens ni puta idea del que dius. Més val que callis
  Pacient. 01/06/2021 9:06 am
  Jo mateix he estat tractat per un càncer; el resultat ha estat la impotència sexual. Però era aixó o la mort. Crec que la elecció no era dubtosa.

Nou comentari