La directora del CatSalut carrega contra la mascareta a l’exterior

La directora del Sistema Català de Salut, Gemma Craywinckel, ha carregat aquest dijous contra l’obligatorietat de dur la mascareta a l’exterior, una mesura que aquest dijous el govern espanyol va decidir tornar a aplicar a tot l’Estat. En una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio, la doctora ha manifestat que “no és la resposta que toca” i ha assenyalat que “caldria anar més enllà amb les restriccions”.

Craywinckel ha titllat una mesura d’aquest tipus de “superficial“, ja que està comprovat que la transmissió del coronavirus a l’exterior quan la gent passeja és gairebé inexistent. Ara bé, també ha volgut deixar clar que no li estranya una decisió d’aquest tipus amb la “complexitat política” que comporta una sisena onada de la Covid-19.

En aquest sentit, ha reconegut que la seva posició com a experta és “més fàcil” que la d’un president com el de la Generalitat o el govern espanyol. “No és la meva feina gestionar aquestes complexitats, però el que no es pot és dubtar del que diuen els científics”, ha dit. Ara bé, també ha lamentat que l’Estat hagi decidit que els contactes estrets de casos positius no hagin de fer quarantena obligatòria, una mesura que la Generalitat sí que volia tirar endavant davant l’augment continuat de casos positius i l’arribada de la variant Òmicron.

Cabezas admet que el toc de queda és per mantenir l’ordre públic

Per altra banda, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, també ha estat entrevistada aquest dijous. La doctora ha justificat als micròfons de Rac1 que el toc de queda “és una solució per intentar que no hi hagi un desplaçament cap a un botellot al carrer, ja que si tanques els bars a una certa hora, això pot passar”. Preguntada si, per tant, aquesta mesura acaba sent una restricció per mantenir l’ordre públic, Cabezas ha respost afirmativament.

Comentaris

  Pep Desembre 23, 2021 | 11:04
  Ser part Espanya mata gent, molta gent morira per haver sigut espanyols enlloc de catalans a una republica lliure.
  Cal dir-ho Desembre 23, 2021 | 11:07
  Fa mesos una ministra espanyola va "anunciar" amb bombos i platerets que ja no calia cobrir-se la boca i el nas a l'exterior. Jo no en vaig fer pas cas. El sentit comú diu que encara que sigui al carrer, si hi ha molta de gent és aconsellable protegir-se. És clar que si hom circula per un carrer amb vorera ampla i amb poca gent o sols al mig de camp obert, se'n pot alliberar (això és de sentit comú), però en aglomeracions com Barcelona és més segur dur una mascareta ben col·locada, a més quan hom surt de casa o d'un altre local tancat generalment és per a anar-ne a un altre ( botiges, magatzems, oficines, feina, metro, bus...), per la qual cosa encara millor dur-la ja col·locada de vell antuvi com cal i no haver-la de manipular un munt de vegades i encara és menys aconsellable fer el ridícul de dur-la per sota el nas o al braç... Si a això hi afegim el respecte a la distància, evitar concentracions de molta gent, neteja, airejar els habitacles, vaccins, és molt per a intentar evitar tota mena de virus i coronavirus, no solament el maleït SARS-CoV-2. És el meu parer.
   Antonii Desembre 23, 2021 | 17:05
   duermo con mi pareja usando ambos una FFP2, llevo 2 años sin ver a mis amigos y cuando estoy en la calle llevo 3 mascarillas al mismo tiempo, y veo a la gente pasandoselo bien y haciendo como si nada así nos va por culpa de #irresponsables
   Antoni Desembre 23, 2021 | 17:05
   duermo con mi pareja usando ambos una FFP2, llevo 2 años sin ver a mis amigos y cuando estoy en la calle llevo 3 mascarillas al mismo tiempo, y veo a la gente pasandoselo bien y haciendo como si nada así nos va por culpa de irresponsables
  ciutadà Desembre 23, 2021 | 11:08
  La mascareta a l'exterior (i a l'interior) és absolutament inútil, només serveix per a demostrar el poder de les administracions sobre el ciutadà. Per a res més.
   Santiago Desembre 23, 2021 | 12:31
   Irresponsable.
   Ciutadà amb sentit comú i cívic Desembre 23, 2021 | 13:17
   Això ho penses i ho escrius tu. No cal ésser gaire instruït i / o espavilat per a donar-se que si es mantenen tapats la boca i en nas hi poden entrar menys agents patògens ( i alhora se n'escampen menys en cas de dur-los a sobre), només cal consultar el nombre de casos de grip de l'hivern 2020-2021. També és de sentit comú que com més mesures, ventilació, distància, higiene, vaccins, evitar aglomeracions de gent... es prenguin més protecció en front d'agents patògens, ara i sempre, entre els quals SARS-CoV-2.
  Santiago Desembre 23, 2021 | 12:29
  Les autoritats estan creant confusió. Si ja hi havia gent que passava de mascareta al tren, metro i d'altres llocs tancats, ara serà pitjor. 1 m i mig de distància? Més de 100 hores sense problema en interiors? Esteu dient bestieses. .. Irresponsables polítics, sanitaris i medis de comunicació contradictoris creen confusió
   Iago Pinheiro Desembre 23, 2021 | 15:46
   Ara a passar de tot i voler dur la contraria alguns en dieu "confusió" ? En tot cas la confusió es crea entre un govern regional de fireta i l'amo estatal que és qui te la paella pel mànec, mana i quan vol fa de tant en tant veure que les Generalitats Valenciana i de Catalunya manen un xic. Si voleu menys "confusió" en temps de pandèmia en ferrocarrils de rodalia, en gestió i planificació de carreteres, ferrocarrils, aeroports... etc Opteu per l'estat propi i per l'eina que fa que estats com els dels Països Baixos, Txèquia, Croàcia, Suècia, Grècia, Dinamarca, Estònia, Finlàndia... puguin decidir sense imposicions exteriors ien totes les qüestions que els afecten des de pandèmies, transports, llengua etc, la independència.
  Al "ciutadà" Desembre 23, 2021 | 13:32
  Al "ciutadà" -espero que no ho siguis del partit de Rivera- malgrat que pel teu comentari capciós típic d'un talòs ho sembla. N'hi ha com tu que quan no poden "demostrar" fefaentment la causa efecte "immediata" d'una acció o un fenomen, ho neguen, és com una rebequeria infantívola que sovinteja molt, massa al segle XXI, potser és una reacció ximpleta a massa informació no digerible per alguns. La mascareta a l'interior serveix i ha servit sempre, per això la fa servir el personal mèdic i altres professionals, i en temps d'epidèmia i a l'exterior també, sobretot en poblacions densament poblades i que en qualsevol cantonada es pot topar amb algú. Prova d'això, si no te n'havies adonat, i com diuen en un altre comentari, és la reducció de la quantitat de persones afectades per la grip del proppassat hivern.

Nou comentari