El núvol de diòxid de sofre alliberat pel volcà de La Palma arribarà a Catalunya per la Mercè

L'arribada del diòxid de sofre no suposa cap risc per la població

L’erupció del volcà Cumbre Vieja de La Palma ha deixat al seu pas un conjunt d’estralls i conseqüències que, a primera vista, sembla que només afectes de manera directa als habitants de l’illa de La Palma. Això, però no és del tot cert, segons expliquen alguns experts en vulcanologia. L’erupció del volcà ha alliberat unes quantitats de diòxid de sofre molt elevades, i que han creat un “núvol” de gas que sembla ser que arribarà a Barcelona el dia de La Mercè, si segueix la trajectòria actual.

Segons una informació de Mark parrington, científic sènior del centre Copernicus Atmosphere Monitoring Service, aquest diòxid de sofre que es desplaça amb les corrents d’aire, arribarà a les Illes Balears en les properes hores. A Catalunya el diòxid de sofre arribarà aproximadament la matinada de dijous, i de cara a divendres la meitat de la península ibèrica ja estarà coberta per aquest gas, com es por veure en un vídeo publicat per Parrington.

Concretament, l’erupció ha alliberat entre 7.997 i 10.665 tones diàries de diòxid de sofre a l’atmosfera, segons L’Institut Vulcanològic de les Canàries (INVOLCAN). El Pla Especial d’Emergències per Risc Volcànic de Canàries ha intensificat els esforços en el dispositiu que s’ha preparat de cara a l’arribada de la lava al mar. Quan la lava entra en contacte amb l’aigua allibera un conjunt de gasos que poden resultar nocius, també es poden produïr explosions.

El diòxid de sofre és un dels gasos més habituals en les erupcions volcàniques i és incolor amb una olor aspra que causa irritacions a la pell i als teixits, com ara el nas o els ulls. Segons els experts, la concentració principal de diòxid de sofre continuarà sent sobre l’illa de la Palma i el núvol que arribarà fins aquí no implicarà un risc de cap tipus per a la població.

Comentaris

    Amb els comuns no podem 22/09/2021 11:28 pm
    De fet ja fa anys que hi ha un núvol de diòxid de sofre a Barcelona, concretament des de que la frau kolau, okupa l'alcaldia de Barcelona.

Nou comentari