El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Denunciaran la Generalitat per “confinar” avis de residències vacunats i negatius de Covid-19
  • CA

El col·lectiu de familiars de residències Coordinadora de Familiars 5+1 ha posat el crit el cel per les noves mesures de la Generalitat aplicades a les residències de gent gran. En un comunicat, l’entitat avisa que denunciarà la situació a la Fiscalia Superior de Justícia de Catalunya. Una de les mesures que aquesta organització critica és el fet que en el nou pla de mesures es contempli aïllar durant 14 dies avis de residències que estan vacunats i que han donat negatiu de Covid-19, però que són contacte estret d’un positiu. En canvi, es critica que es deixi treballar personal no vacunat, que hagi donat negatiu, però que sigui contacte estret d’un positiu. Els avis, contràriament, hauran d’estar aïllats a la zona groga, no podran sortir a l’exterior ni rebre visites de familiars.

En un dur comunicat, la Coordinadora de Familiars 5+1 ha dit que deixar treballar personal no vacunat “és jugar a la ruleta russa amb els residents”. Quant als avis aïllats, l’entitat considera que seran “presos sense delicte ni condemna”. En conseqüència considera que les mesures de la Generalitat són “il·legals”. “Són presos sense delicte ni condemna”, afirma l’associació. L’entitat creu que confinar persones sanes impedint-los reunir-se amb la família i sortir a l’exterior sense demanar autorització al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) afecta l’exercici del dret fonamental de reunió i al de la lliure circulació.

El pla de la Generalitat estipula pels treballadors no vacunats o incorrectament vacunats “es realitzarà tres cribratges setmanals a dies alterns” i “es recomana que dues proves siguin TARs i altra PCR, ambdues amb automostra nasal”. En cas de ser contacte estret de positiu, els treballadors no vacunats “continuaran treballant mentre les proves vagin sortint negatives”. “Durant aquest període caldrà seguir mantenint estrictament totes les mesures de protecció personal (EPI) i vigilant el seu estat de salut durant 14 dies”, agrega el document.

En cas de residents vacunats el protocol diu que no caldrà que facin quarantena però “aquests residents no han d’estar en contacte amb els residents no exposats al virus ni amb els residents malalts” de maner que “cal ubicar-los a la zona groga”. Així mateix, el document diu que “durant aquest període de 14 dies la persona no podrà realitzar sortides ni rebre visites, a no ser que el suport o el procés d’atenció a les persones ho aconselli, com per exemple un trasllat urgent a un centre sanitari o en situacions de final de vida”.

La Coordinadora 5+1 considera que aquestes mesures suposen el confinament dels avis i que el document confón en dir primer que no caldrà que facin quarantena, però afirmant al mateix temps que cal ubicar els avis a la zona groga i no deixar-los sortir del centre. Fonts de la Generalitat han confirmat a EL MÓN que el protocol que vol denunciar la coordinadora és vigent, però no ha fet comentaris sobre les crítiques.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cal dir-ho a setembre 03, 2021 | 13:27
    Cal dir-ho setembre 03, 2021 | 13:27
    Ara alguns i l'extrema dreta espanyola tothora denuncien per qualsevol cosa... Però qui denunciarà i investigarà els responsables d'edificar, i permetre-ho, en zones inundables i de col·locar obstacles (murs, desguassos massa petits...) en barrancs (barranc de St Jaume i barranc del Llop...), afectats per les barrancades o aiguats del Montsià ?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa