Bea Mothe: “El tsunami d’infeccions continuarà pujant”

Som enmig d’un “tsunami d’infeccions i continuarà pujant”. Així de clar ho ha pronosticat Bea Mothe, metgessa del servei de malalties infeccioses de l’hospital Germans Trias i Pujol, Can Ruti, i investigadora de l’IrsiCaixa, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio aquest divendres, a les portes de la nit de Cap d’Any. Segons Mothe, encara no hem arribat al pic de la sisena onada de la pandèmia de Covid, i “potser hi arribarem a mitjans de gener”.

Tot i la impactant xifra de més de 25.000 contagis diaris registrats a Catalunya els darrers dies, la doctora ha ressaltat que hi ha països del nostre entorn on la incidència és el doble, i ha advertit que mol probablement hi ha molts casos, els més lleus, que ni tan sols es diagnostiquen. “Arriba un moment que ja no se sap si és exacta la xifra i tant és. El fet és que és un tsunami i que cal contenir-lo”, ha insistit.

Respecte de la durada de les quarantenes, que han passat a ser de set dies en lloc de deu per decisió estatal i contra el criteri dels experts que assessoren el govern català, Mothe ha assenyalat que aquesta decisió s’escapa als criteris estrictament mèdics, que indiquen que les quarantenes haurien de ser de deu dies o fins i tot de catorze. “El problema és que tenim una quantitat de baixes molt difícil de gestionar, i aquesta mesura és un intent de fer que les quarantenes es puguin complir, encara que siguin més curtes i que impliquin un cert risc de gent que encara contagiï al cap de set dies”, ha explicat.

De cara a aquesta nit, la doctora de Can Ruti s’ha mostrat resignada. Tot el mes de desembre, segons ella, és “una tempesta perfecta” d’esdeveniments que provoquen contagis, començant pel pont de la Puríssima. “Però què li pots dir a la gent, que no surti per Cap d’Any, després de dos anys de pandèmia? És evident que és recomanable que estiguin en la seva bombolla, això sí”, ha resumit.

Segons les seves previsions, la situació als hospitals es pot complicar a mitjans de gener. “De moment hi ha poc impacte als hospitals perquè la pujada de casos que requereixen hospitalització és lenta, però la veurem”, ha pronosticat. El problema és que “s’està donant un missatge molt positiu que Òmicron és més lleu i és possible que sigui més lleu que Delta, però si ha una explosió de casos, encara que el percentatge d’hospitalitzacions sigui petit, són molts casos, i es notarà al gener als hospitals”.

Ara mateix, però, el que està desbordat és l’atenció primària, que “està molt perjudicada” i ja és” impossible fer el rastreig de casos comunitari”. Això, segons el seu punt de vista no té culpables concrets ni es pot atribuir a la falta d’inversió. “Som en una pandèmia amb un virus que va mutant. Pots reforçar el sistema, però no hi ha cap sistema que resisteixi aquest tsunami, cap país ho està resistint, és molt difícil tenir un sistema prou fort per resistir aquest tsunami”, ha remarcat, tornant a utilitzar el terme “tsunami”, que ha repetit amb insistència durant tota l’entrevista i que resumeix de manera molt gràfica la situació.

De cara a les cavalcades de Reis, ha dit que “s’haurien de limitar al màxim perquè d’ara fins a l’inici de l’escola hauríem d’estar amb la nostra bombolla”. L’objectiu és no haver de tancar els centres escolars. “El tancament de les aules ha de ser l’última mesura, no m’entraria al cap fer cavalcades i tancar les escoles”, ha advertit.

Comentaris

    El cit campejador Desembre 31, 2021 | 11:32
    "Respecte de la durada de les quarantenes, que han passat a ser de set dies en lloc de deu per decisió estatal i contra el criteri dels experts que assessoren el govern català". Aixó és mentida, no és una decisió estatal. És una decisió consensuada per totes les Comunitats Autònomes, la Regió de Catalunya entre elles. Però als indepes supremacistes us agrada dir "Espanya caca, Catalunya bona". Becari, una mica més de rigor quan escriguis.... Suposo que és La Nit de Cap d'Any i qui escriu aixó és el becari del becari del becari...
    Y se lo creen Gener 01, 2022 | 08:32
    No se quien se entera menos, si la pitonisa llepasuvens, o quien escribe la bazofia esta. La reducción de cuarentena viene del CDC americano, y toda la UE lo está siguiendo. Puta manía de poner odio contra todo, sólo los indepes son los salvadores y lo que hacen es ser el hazmerreír. Que falta de cultura hay por aquí.

Nou comentari