El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El coronavirus sacseja l’àmbit de l’educació
  • CA

Les portes de la Universitat de Barcelona estan tancades des de divendres, quan les escoles, instituts i universitats van haver d’abaixar les persianes pel risc de contagi del coronavirus. La decisió presa pel conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha afectat gairebé dos milions d’alumnes i cent mil docents.

Moltes escoles han optat per continuar amb l’activitat acadèmica tot i que es veuen obligats a utilitzar alternatives no presencials. Així ho ha fet Asun Pérez, professora de secundària i batxillerat. Durant una videoconferència amb El Món, la docent assegura que tot i fer classes virtuals, “els professors estan a disposició dels alumnes en tot moment”. Des de casa, la professora explica que els esdeveniments es van precipitar dijous, però el col·legi va decidir donar marge fins divendres perquè els alumnes poguessin recollir tot el material necessari per treballar des de casa. “Mitjançant classroom els enviem la feina que cada departament ha considerat adient”, assegura Pérez mentre mostra alguns dels documents que han enviat als alumnes.

En el cas dels estudiants de segon de batxillerat, que aquest any havien de fer la selectivitat per poder optar a una plaça a la universitat, tot es torna encara més incert. Irene Santisteban és una de les alumnes afectades per aquesta situació. Així i tot, cada dia segueix un horari per no perdre el ritme i du a terme totes les activitats que els professors suggereixen. “De la selectivitat em preocupa que es suspengui, perquè jo la necessito per millorar la nota que porto”, assegura l’alumna, que proposa com a solució reduir el temari o ajornar la selectivitat dues setmanes per recuperar el temps perdut. Santisteban explica que estan en contacte amb els professors via el mail de l’escola tot i que alguna classe la fan utilitzant la plataforma Meet.

La crisi del coronavirus ha afectat també a les pràctiques universitàries, que s’han suspès en no poder-se realitzar telemàticament. Els mails entre les empreses on els estudiants fan les pràctiques i les universitats s’han multiplicat des de divendres i només s’han permès aquelles activitats que no requereixin sortir de casa per garantir la seguretat de l’alumnat.

En conèixer la decisió de la universitat de suspendre les pràctiques, els estudiants de ciències de la Salut han estat cridats pel Consell d’Estudiants de Medecina de Catalunya per ajudar als hospitals públics associats a les universitats. Aquest voluntariat consisteix en la realització de tasques assistencials, de gestió burocràtica, contactes telefònics, formació o divulgació i suport a la docència de la Facultat.

Pep Tomás és un dels voluntaris que durant aquests dies complicats col·laboren per erradicar la pandèmia. “Ja que ens han anul·lat les pràctiques, he volgut aprofitar aquest temps per aprendre mentre ajudo els contagiats”, explica Tomás des de l’hospital on atén els familiars de malalts de coronavirus per donar-los informació i suport psicològic.

Les escoles bressol, com la resta, també s’han vist afectades per l’aturada. Segons Marta Hueso, una estudiant en pràctiques, dijous va ser un dia caòtic, perquè ningú deia res als responsables de les llars d’infants i tot ho van conèixer per la premsa. “Un cop cancel·lades les classes es va celebrar una reunió entre les direccions de diverses escoles bressol de Barcelona”, conclou la becària.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa